Home [njuz] Kvote za upis studenata do kraja februara

Kvote za upis studenata do kraja februara

49
0

olovkaFakulteti svih sedam državnih univerziteta dostaviće do kraja februara senatima predloge kvota za upis studenata u školsku 2010/11. godinu. Kvote su od ove godine fiksne, odnosno neće biti naknadno menjane jer su utvrđene akreditacijom svakog fakulteta. Pitanje je samo koliko će studenata na svakom fakultetu pojedinačno biti na budžetu, a koliko će njih da se samofinansira.

Fakulteti ove godine znaju koliko studenata mogu da upišu u novu narednu godinu i od toga ne smeju da odstupaju. Vlada će od sada utvrđivati koliko fakulteti mogu da upišu studenata koji će biti finansirati iz budžeta, dok će ukupnu kvotu fakulteta odrediti Ministarstvo prosvete.
Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević nedavno je izjavio da je krajnje vreme da se preciziraju pravila i kvote na osnovu kojih će se sadašnji maturanti upisivati. Senat Beogradskog univerziteta nije, međutim, usvojio liste za upis brucoša u narednu godinu jer želje fakulteta nisu realne.
– U procesu smo akreditacije. Postoji šesti popravni krug. Akreditacija određuje kvote za upis. Tačno se zna ko može da upiše shodno resursima kojima raspolaže, koliko nastavnika, asistenata i studijskih prostora – rekao je rektor Kovačević.
Svi fakulteti su dobili rešenja od Komisije za akreditaciju i ne smeju da prekrše kvote koje moraju da ispune bi ih sankcionisala Prosvetna komisija.

Izvor:Blic