Home [stipendije] Stipendije za studije u Srbiji u 2010. za 1.000 Afrikanaca

Stipendije za studije u Srbiji u 2010. za 1.000 Afrikanaca

92
0

Jovan Ličina, predsednik Studentskog parlamenta BU kaže za naš list da bi taj potez bio jako loš ako bi se projekat finansirao iz fonda Ministarstva prosvete…
Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, najavio je je da će Vlada Srbije afričkim studentima u 2010. dodeliti čak 1.000 stipendija za školovanje na srpskim univerzitetima, piše Afrička novinska agencija (APA). Na naše pitanje o kakvim je stipendijama reč, u Ministarstvu prosvete su nam rekli da oni znaju za 100 stipendija i da je reč o projektu koji je pokrenuo Boris Tadić.

Ministar spoljnih poslova Srbije koji se nalazi na zasedanju Saveta Afričke unije u Adis Abebi, pozvao je zemlje Afričke unije koje nisu priznale Kosovo da ostanu na tom kursu i pozdravio je činjenicu da više od 80 odsto zemalja Afričke unije nije priznalo nezavisnost Kosova.
Jeremić je u nastavku razgovora obećao da će naša vlada dodeliti čak 1.000 stipendija za studente afričkih zemalja.
U Ministarstvu prosvete, ipak, kažu da se radi o 100 stipendija.
– Ministar Žarko Obradović je početkom godine najavio dodelu tih stipendija. To je bila inicijativa predsednika Tadića koju je Ministarstvo prosvete prihvatilo. Obradović je rekao da je planirano da Ministarstvo finansira po pet studenata iz 20 zemalja članica nesvrstanih.
– Oni bi godinu dana proveli na Filološkom fakultetu učeći jezik, a potom bi mogli da nastave studije koje žele. Finansiranje stranih akademaca se neće nepovoljno odraziti na domaće studente – kažu za „24 sata” u tom ministarstvu.
Ipak, Jovan Ličina, predsednik Studentskog parlamenta BU kaže za naš list da bi taj potez bio jako loš ako bi se projekat finansirao iz fonda Ministarstva prosvete.
– To ministarstvo ionako ima problem sa manjkom finansija. Nema dovoljno novca ni za studente iz Srbije i zato ne bi bilo dobro da se afrički studenti finansiraju iz Fonda ministarstva. Ali, ako je to dugoročan projekat Ministarstva spoljnih poslova i ako će to Ministarstvo da ga finansira, to je nešto drugo, – kaže Ličina.
Ni Neda Bokan, prorektor za nastavu BU, kaže da nije čula za taj projekat, ali napominje da to ne bi bio prvi put da se stranci finansiraju jer se takve saradnje dogovaraju na bilateralnom nivou.

„Srpskim studenti nisu na gubitku”
U Beogradskom rektoratu kažu za „24 sata” da se projekat koji je ministar Jeremić najavio tiče bilateralnih sporazuma i da se ovaj projekat neće negativno odraziti na srpske studente. „Država stoji iza toga i preuzima troškove školovanja tih studenata koji mogu da dođu i na neki od privatnih, ali i fakultete Beogradskog univerziteta. Naši studenti nisu oštećeni jer njima je na raspolaganju veliki broj stipendija”, kažu u Rektoratu BU.

Izvor:24 sata