Home [njuz] Grad iseljava Beopolis iz Doma omladine

Grad iseljava Beopolis iz Doma omladine

32
0

 Druga scena, mreža nezavisnih oganizacija i indivudualnih aktera u kulturi sa područija Beograda, upozorava da se događa još jedna opstrukcija rada knjižare Beopolis, jednog od najznačajnijih punktova ne samo izdavačke i knjižarske, već i šire kulturne aktivnosti. Beopolis važi za najbolje snabdevenu i izuzetno profilisanu knjižaru. Tokom svojih deset godina kontinuiranog rada u prostoru Doma omladine Beopolis je ostvario jedinstven status na kulturnoj mapi grada i postao centar okupljanja i razmene, čime se nastavila ova prekinuta knjižarska tradicija u Beogradu.

Ova knjižara je postala primer odgovornog i posvećenog rada na promociji izdavačkih i knjižarskih standarda i etike, a doživela je da drugi put u poslednjih par godina bude grubo "pregažena" zahtevom da "nestane" iz svog prostora. Ovaj drugi nalog, uručen 30. decembra 2009. zajedno sa čestitkom za novogodišnje praznike, sa rokom za iseljenje do 4. januara 2010, i sa obrazloženjem da je iseljenje (ponovo) neophodno zbog renoviranja, svedočanstvo je bezobzirnosti pred dragocenim kulturnim potencijalom.

Ovaj čin predstavlja grubo kršenje osnovnih principa očekivane kulturne politike Grada, budući da ovog puta knjižara Beopolis nije dobila nikakav alternativni prostor, a isterivanje na godinu dana iz Doma omladine bez obezbeđenog adekvatnog (ili bilo kakvog) alternativnog prostora može dovesti do ugrožavanja njene buduće gzistencije. – stoji u današnjem saopštenju Druge scene povodom naloga knjižari Beopolis da se iseli iz Doma omladine.