Home [akcija] Srednjoškolci putuju u Evropu

Srednjoškolci putuju u Evropu

67
0

 Najbolji srednjoškolci iz Šapca o trošku grada putuju u Budimpeštu i Krakov.
Kancelarija za mlade grada Šapca organizuje petodnevno putovanje u Evropu za 16 učenika srednjih škola. Srednjoškolci, koji su postigli izuzetne rezultate u školi i nikada nisu izašli iz Srbije, posetiće Budimpeštu i Krakov o trošku grada.

Ana Gajić je u avgustu napunila osamnaet godina. Beograd je jedina prestonioca koju je do sada videla. Sudeći po uspehu i peticama koje već dvanaest godina niže u đačke knjižice, odmor i putovanje odavno je zaslužila, ali za to novca nikada nije bilo.

“Do sada nigde nisam putovala prvenstveno zbog toga štio nikada nismo imali dovoljno novca da izdvojimo za putovanja, uvek su bile preče neke druge stvari “, kaže Ana.

Sa još 15 srednjoškolaca Ana će putovati u Evropu. Osim što su dobri đaci i imaju izuzetne rezultate na brojnim takmičenjima, ovoj grupi mladih zajedničko je i to što nikada nišu izašli iz Srbije.

“Želim da putujem, pre svega, da se ne bih osećala okovano na ovoj teritoriji jer pre nikada nisam izašla iz Srbije”, kaže Kristina Radovanović.

“Za ovo sam se prijavila zato što volim da putujem i da bih upoznala neke druge kulture, naravno i da bih se družila sa vršnjacima koji imaju ista interesovanja kao ja”, kaže Tijana Božić.

Petodnevno putovanje u Budimpeštu i Krakov finasiraće grad Šabac preko Kancelarije za mlade.

Ana Lazić, koordinatorka Kancelarije za mlade očekuje da će mladi naučiti dosta korisnih stvari na ovom putovanju.

“Ovo je jedno edukativno putovanje da svim mladima koji nisu imali priliku da putuju, što zbog toga što ne postoje ekskurzije u njihovim školama, što zbog materijalnog statusa, prilagodimo jedno putovanje koje će ih naučiti kako mogu omladinski da putuju, zatim da vide šta su to hosteli, šta su prednosti i mane drugih zemalja, da vide kako se tamo živi i da primere dobre prakse prenesu u naš grad”, kaže ona.

Sada se pripremaju pasoši koje do sada nisu imali, jer kako kažu, nisu im ni trebali. Na put po Evropi krenuće 10. januara.

Izvor: B92