Home [njuz] Student generacije ostao ispod crte

Student generacije ostao ispod crte

56
0

 Mitrovčanka Ivana Pajić (21), studentkinja treće godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu, i pored proseka ocena iznad 9,5, objavljenih naučnih radova i zvanja studenta generacije – nije dobila gradsku stipendiju od 12.000 dinara koju je Fond „Atanasije Stojković“ dodelio za 12 najboljih studenata opštine. Njen slučaj još jednom otvara pitanje da li se štedi tamo gde nikako ne bi smelo.

– Kao studentkinja treće godine politikološkog smera Fakulteta političkih nauka u Beogradu prvi put sam konkurisala za dodelu gradske stipendije koja je dodeljena za tri najbolja studenta iz prve, druge, treće, četvrte godine i za master studije. Bila sam ubeđena da su mi bogata radna biografija CV, uz prosek ocena od 9,5 više nego dovoljni da je dobijem, ali sam odbijenicom neprijatno iznenađena – priča Ivana Pajić, koja je sa odličnim uspehom završila i Mitrovačku gimnaziju i Srednju muzičku školu, odsek violina.
Visok prosek ocena u prvoj i drugoj godini studija (9,7) doneo joj je zvanje studenta generacije i mesto studenta saradnika na predmetu istorija političkih teorija, gde mlađim kolegama pored profesora drži predavanja. Ivana je kao član Srpskog političkog foruma sarađivala na svim projektima ove studentske organizacije, a pored svih obaveza na fakultetu, stiže i da pohađa Beogradsku otvorenu školu, gde je saradnik na projektu „Otklanjanje korupcije u visokom obrazovanju’’. Još na prvoj godini objavila je naučni rad na temu „Genocid u Mačvi u Prvom svetskom ratu’’, a trenutno istražuje političke ideologije Srba u 19. veku, što će, kako joj je obećano, objaviti Institut za političke studije.
– Stalni sam član Narodnog orkestra Sremske Mitrovice i za 14 godina koliko se bavim muzikom širom Evrope pronosili smo ime rodnog grada i na najbolji način ga prezentovali. Od početka održavanja Međunarodnog festivala folklora „Srem folk fest’’ u organizacionom sam odboru i utoliko me i boli što mi grad ni na koji način nikada nije pomogao – priča Pajićeva.
Istina je, kaže, da su studenti koji su stipendiju dobili imali nešto viši prosek, ali smatra da je za prosperitet grada važan i društveni angažman mladih ljudi.
– Osećala sam se bedno dobivši „utešnu nagradu’’ od 15.000 dinara jednokratne pomoći, što sam odmah potrošila na kupovinu stručne literature. Neverovatno je da neke sremske opštine mogu da stipendiraju i po 100 studenata, a ovaj grad nema para za nas – kaže Pajićeva.

Ispoštovali kriterijume
U Fondu „Atanasije Stojković“ kažu da je stipendiju za školsku 2009/10. godinu dobilo 12 studenata, koliko je konkursom i predviđeno, dok je glavni kriterijum bio prosek ocena na studijama. Na konkurs se prijavio 41 student, od kojih je 33 ispunilo propisane uslove.
– Na sednici Upravnog odbora, održanoj 23. oktobra, detaljno smo razmatrali sve prijave i odluku o dodeli stipendija doneli potpuno regularno. Od budžeta zavisi koliko novca možemo da izdvojimo za stipendiranje jer bismo i mi voleli da svima pomognemo – rekla je Slađana Milenković, predsednica Fonda „Atanasije Stojković“.

Izvor:Blic