Home [njuz] Pregovori sa studentima (ni)su propali

Pregovori sa studentima (ni)su propali

39
0

 Studenti Beogradskog univerziteta koji su juče (25.11.) ispred zgrade Vlade u Beogradu protestovali zbog uslova za upis razišli su se u ponoć. Pregovori bi trebalo da se nastave u petak.

Studentski protesti u Beogradu simbolično su počeli 5. oktobra. Do danas je održano 5 protesta, a studenti zahtevaju da se svima koji ostvaruju uslove za zbirni upis u narednu školsku godinu, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu, plati školarina za školsku 2009/10. godinu.

Studenti traže i da se onima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, plati školarina, da se propišu budžetske kvote za doktorske studije, da se fakultetima odobri proširenje budžetskih kvota za master studije, kao i da se reši problem grejanja na pojedinim fakultetima.

Nastavak pregovora u petak 27.11.
Studenti su se juče okupili ispred Vlade Srbije kako bi podržali delegaciju studenata koja je pregovarala sa ministrima obrazovanja i finansija, kao i predstavnikom premijerovog kabineta. Po rečima jednog od članova delegacije studenata Jovana Ličine, kompromis nije pronađen:

„Pregovori su propali – studenti ostaju ispred Vlade do daljeg. Rečeno nam je da će se pregovori nastaviti u petak u 17.00, a mi smo odlučili da do tada ostanemo ovde.“

Portparolka Ministarstva prosvete Tatjana Jovanović ne misli tako:

„Pregovori nisu propali – nastavljaju se u petak. Danas smo imali konstruktivan razgovor, videli smo šta oni još traže.“

Ličina kaže da se o zahtevima studenata pregovaralo u paketu:
„Mi smo insistirali na tome da se prihvate ili svi, ili ni jedan zahtev, tako da se nismo pojedinačno izjašnjavali o zahtevima.

Tatjana Jovanović ipak tvrdi da je dogovor postignut oko nekih zahteva, a da će se o drugima pregovarati u petak:
„Od kada su pregovori počeli, studenti su imali četiri zahteva – master kvote su rešene, doktorske studije će sigurno ministarstvo finansirati, samo se ne zna u kojoj razmeri i dogovoreno je da se maksimalno izađe u susret studentima koji studiraju po starom zakonu. Ostala su dva zahteva i zbog ta dva zahteva se pregovori nastavljaju u petak.“

„To je priča koju slušamo već mesecima”, zaključuje Ličina.

Izvor:DW