Home [njuz] Kusturica otvara filmski festival Srbije

Kusturica otvara filmski festival Srbije

57
0

film2.jpegNajpoznatiji i najpopularniji predstavnik domaće kinematografije – Emir Kusturica, svojim novim filmom „Zavet” otvoriće prvi Filmski festival Srbije.

 Biće to prva projekcija novog Kusturicinog filma nakon prikazivanja na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu.

Prvi po redu Filmski festival Srbije biće održan u od 3. do 8. jula 2007. godine u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i Udruženja EXIT.

Ideja o pokretanju Filmskog festivala Srbije proistekla je iz potrebe za manifestacijom od nacionalnog značaja koja bi formirala merila kvaliteta i promovisala zaslužne filmske stvaraoce i njihovo delo u okvirima nacionalne kinematografije.

Festival promoviše nov programski koncept Cinema city – Grad bioskop. Naime, čitav prostor Novog Sada biće pretvoren u festivalsku arenu budući da će se program festivala održavati na više gradskih lokacija kao što su Srpsko narodno pozorište, bioskop Arena, otvorena scena Katoličke porte, Trg slobode, kao i mnoge druge lokacije.
 
Pored redovnog takmičarskog programa koji nosi ime Nacionalna klasa, na Filmskom festivalu Srbije biće i raznih pratećih programa poput Danubiusa – revije filmova podunavskih zemalja, selekcije filmova Euroimages-a i drugih, a sve će to pratiti bogat muzički program.

Jedan od pratećih programa biće ciklus „Tribute to Emir Kustirica”. U okviru ove programske celine biće prikazani filmovi „Sećaš li se Doli Bel”, „Otac na službenom putu”, „Dom za vešanje”, „Arizona Dream”, „Crna mačka, beli mačor”, „Super 8 mm stories” i „Život je čudo”.