Home [njuz] U Srbiji samo 20 odsto mladih, do 2050. biće ih 15 odsto

U Srbiji samo 20 odsto mladih, do 2050. biće ih 15 odsto

41
0

 Podaci iz "Bele knjige" Evropske komisije govore da 20 odsto stanovništva Srbije čine mladi, a prema prognozama stručnjaka do 2050. njihov broj će biti smanjen na samo 15 odsto, saopšteno je povodom Dana zdravlja mladih koji je obeležen pod sloganom "Probudi se pokreni se – računamo na tebe".

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković je ukazala da mladi nisu samo briga svojih roditelja i škole, već celog društva, jer jednog dana sadašnji "mladi će stvarati nove mlade".

Direktorka Doma zdravlja Savski venac dr Mirjana Velimirović istakla je da su veoma zabrinjavajući podaci o tome da veliki procenat mladih konzumira alkohol, cigarete i psihoaktivne supstance.
"Rezultati istraživanja upućuju i na to da je maloletnička trudnoća, takođe, česta pojava", izjavila je ona i dodala da postoje uslovi za rešavanje tog problema u saradnji sa UNICEF-om, Ministarstvom za omladinu i sport i savetovalištima za mlade.

Direktorka Unicefa, rukovodilac tematske grupe za mlade i HIV Judita Rajhemberg je istakla da je "vršnjačka edukacija" put da se efikasnije menja model ponašanja mladih, kako bi negovanje zdravlja prihvatili kao stil života.

Izvor: Blic