Home [njuz] Svaki drugi student nema uslov za upis

Svaki drugi student nema uslov za upis

30
0

 Tek svaki drugi student Univerziteta u Beogradu uspeo je da sakupi 48 ESPB bodova i tako ostvari uslov za upis u narednu godinu, pokazali su nepotpuni podaci fakulteta. Čak i kada bi se ispunili zahtevi studenata za zbirnim uslovom, ovi podaci ne bi se bitnije promenili.

Analizom podataka koje su fakulteti dostavili, a koji nisu potpuni jer još traju ispitni rokovi, može se reći da je oko 50 odsto studenata ispunilo uslov za upis naredne godine. Prošle godine na prvu godinu studija upisano je 11.946 studenata, pri čemu je njih 5.546 sakupilo potrebne bodove za upis druge godine. S druge strane, od 8.911 studenata koji su školske 2008/2009. godine upisali drugu godinu, uslove za upis naredne steklo je 46 odsto akademaca. Na osnovu iste evidencije utvrđeno je da je treću godinu upisalo 6.648 studenata, a da će u narednu otići njih 3.039.

– Podatke smo dobili od 26 visokoškolskih ustanova, ali su oni preliminarni. Ono što studente najviše zanima jeste odnos onih koji bi narednu godinu upisali po postojećim pravilima i onih koji bi to učinili ukoliko bi se prihvatio model zbirnog sabiranja. Brojke pokazuju da bi treću godinu upisalo jedva dva odsto više, a četvrtu oko deset odsto više akademaca ako bi se izašlo studentima u susret – rekla je Neda Bokan, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta na jučerašnjoj sednici Senata BU.Međutim, predstavnici Ministarstva prosvete odbacili su zahtev studenata o zbirnom sabiranju bodova kao protivzakonit, ali će pregovore nastaviti.

– Predlažem da formiramo komisiju koju bi činila tri studenta, tri predstavnika ministarstva i tri člana Univerziteta i pokušamo da nađemo rešenje koje je prihvatljivo za sve. Do tada će biti završeni svi rokovi, pa ćemo znati kako tačno stoje stvari – rekao je Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Složni oko mastera

Senat Beogradskog univerziteta prihvatio je juče predložene kvote za upis studenata na master studije. U skladu sa tim, 2.701 student u prestonici će se školovati na teret budžeta i još toliko u drugim univerzitetskim centrima u Srbiji. Takođe, biće poštovan model da 90 odsto njih finansira država, a 10 odsto fakulteti.

Izvor: Blic