Home [zabavnik] Mesto za 400 evra

Mesto za 400 evra

53
0

 Ustupanje ili takozvana „prodaja“ mesta u studentskim domovima problem je koji se ponavlja na početku svake akademske godine.
Pravo na studentski smeštaj, inače, imaju studenti koji se finansiraju iz budžeta, a rang liste prave se prema kriterijumima kao što su prosek ocena, primanja u porodici i slično. Međutim, i oni studenti koji ne ispunjavaju sve kriterijume za dobijanje prava na smeštaj u studentskom domu pronalaze načina da dođu do željene sobe. Tako se na oglasnim tablama većine fakulteta mogu često uočiti oglasi sa tekstom „Prodajem mesto u domu“, a cene mesta, kako kažu studenti, kreću se i do 400 evra.

– Dešava se da studenti koji već stanuju privatno u Beogradu, a imaju visok prosek ocena na studijama, konkurišu za domove upravo zbog toga kako bi to mesto prodali nekom drugom. Cene se kreću od 150 pa do 400 evra, u zavisnosti od lokacije doma i broja kreveta. Sa kupovinom mesta dobija se i identifikaciona čip kartica, a potom student plaća samo standardnu stanarinu. Takvih slučajeva je puno – objašnjava nam Katarina Petrović, studentkinja iz doma „Studentski grad“ u Novom Beogradu.

Prema njenim rečima, dešava se i da se zamenjuju sobe između studenata i to ponekad i uz doplatu. Petrovićeva napominje da takvi slučajevi nisu nikakva novost i da za to svi znaju. Iako se nadležni bore protiv toga, kako ona kaže, ta borba nije sasvim uspešna. Iz Službe smeštaja „Studentskog centra Beograd“ kažu da ko nije na budžetu ne može da ima pravo na smeštaj u domu. U ovoj službi ne mogu sa preciznošću da tvrde da li takvih slučajeva ima i u kolikom broju, ali kažu da postoje redovne kontrole koje organizuju sami domovi.

– Osim kontrolisanja, na ulazima u studentske domove postoje i redarske službe koje proveravaju i legitimišu osobe koje ulaze u domove. Međutim, onaj ko bude uhvaćen u nelegalnom boravku u domu trajno gubi pravo na konkurisanje za mesto u bilo kom od studentskih domova – navode za Danas u Službi smeštaja.

Prema njihovim rečima, ovakve „nelegalne radnje“ utvrđuju se najčešće kontrolama po domovima, a bilo je i slučajeva sankcionisanja zbog toga. Jedino što može biti legalno jeste zamena soba, ali samo uz dozvolu nadležne komisije.

– Izlazimo u susret studentima koji zatraže zamenu mesta u domovima u oko 99,9 odsto slučajeva. Ovakve zahteve uglavnom imaju braća i sestre, ljubavni parovi, kolege sa istog fakulteta ili iz istog mesta, oni koji imaju neke zajedničke stvari, zbog blizine fakulteta – objašnjavaju u Službi smeštaja.

Međutim, kažu da ukoliko prilikom ovakvih zahteva uoče nameru za ustupanjem mesta, zamene ne dozvoljavaju.

Izvor:Danas