Home [njuz] Tabletama do znanja

Tabletama do znanja

173
0

 SEPTEMBARSKI ispitni rok je u jeku, a beogradski studenti se na raznorazne načine dovijaju da održe pažnju i budnost tokom učenja. Velike količine kofeina, kroz raznorazne vrste kafa i energetskih napitaka često služe kao ”doping” akademcima, ali u poslednje vreme mnogi posežu i za tabletama za bolju koncentraciju.
Iskustva u vezi sa korišćenjem ovih pilula mladi ljudi uglavnom razmenjuju između sebe i na Internetu.

Svaka beogradska apoteka u ponudi ima bar po nekoliko vrsta tableta različitih proizvođača. Apotekari kažu da se akademci žale na rasejanost i nemogućnost da održe koncentraciju duže od pola sata, zato kupuju pilule jer veruju da ispit uz njih brže i lakše polože.
– Proizvodi za bolju koncentraciju uglavnom su na bazi bilja, kao što su ginko, arktička ruža i amino-kiseline i nisu štetni za zdravlje – tvrdi Zorka Gvozdenović, radnica u jednoj beogradskoj apoteci. – Cene ovih proizvoda kreću se od 300, pa i do 1.000 dinara. U zavisnosti od vrste tableta, propisane dnevne doze su od jedne do šest tableta dnevno. U uputstvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, povećavaju energiju tokom dnevnih aktivnosti, utiču na budnost, pamćenje i mišljenje.
Milena Vučić, studentkinja, tvrdi da je poslednje ispite spremala isključivo uz ”akuti fosfor”. Svi u njenoj okolini su ga koristili, ali to, smatra ona, ne znači da popiješ čarobne tabletice od kojih poželiš da sedneš uz knjigu.
– Ja ga pijem uglavnom uveče kada sam već jako umorna ili kad mi je mozak prebukiran informacijama, a prosto nemam vremena da napravim pauzu – kaže Milena. – Davao mi je osećaj ”čiste glave”, kao kad se probudiš ujutru i odmah počneš da učiš, ali ništa više od toga. Uz jednu do dve tabletice možeš da učiš dva do tri sata duže. Međutim, dejstvo se primećuje samo dok sediš uz knjigu.
Dozvoljene doze tableta za poboljšanje koncentracije ne mogu da štete zdravlju, ako se uzimaju u propisanim količinama, ali nije preporučljivo da se uzimaju istovremeno sa nekim drugim lekovima.
– Tablete za koncentraciju ne izdaju se na lekarski recept, već se kupuju ”na svoju ruku”, ali i pojedini lekari ih preporučuju svojim pacijentima. Postoje i izvesna ograničenja, pa tako njih ne bi smele da piju osobe koje su imale ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su moždani udar, izliv krvi u mozak i slično. Međutim, ova sredstva kupuju najčešće mladi, odnosno studenti, koji su uglavnom dobrog zdravlja. Takođe, u manjem broju sredstva za koncentraciju, uglavnom one na bazi ginka, uzimaju i starije osobe koje sa godinama postaju zaboravnije – kažu Gvozdenović.
Stručnjaci, međutim tvrde, da se uz njihovu pomoć može postići samo određeni psihološki efekat. Naime, kada neko očekuje da te tablete deluju, on ubedi sebe i veruje da je to efikasno. To je moda 21. veka i nije potrebno da ih koristimo, jer te supstance već unosimo i hranom. Za učenje su važni jaka motivacija, odgovarajući metod i tehnike učenja, a ne stimulativna sredstva.

NAJTRAŽENIJI
U BEOGRADSKIM apotekama najtraženije pilule za poboljšanje koncentracije su ”memo aktiv”, ”akuti fosfor” i ”tanakan”. Međutim, dobra crna kafa pokazala se godinama kao najbolji ”doping” za razbuđivanje i omogućavanje obavljanja dnevnih zadataka. Tradicionalna metoda mnogih generacija efikasna je i jedina koja ne ostavlja štetne posledice.

Izvor:novosti