Home [konkursi] Javni konkurs: Logo, ne?

Javni konkurs: Logo, ne?

53
0

 Fond “Jelena Šantić” raspisuje konkurs za idejno rešenje:

  • logotipa Fonda “Jelena Šantić”
  • nagrade “Jelena Šantić”

Propozicije konkursa

  • Pravo učešća na konkursu imaju svi srednjoškolci i studenti umetničkih / dizajnerskih škola i fakulteta u Srbiji.
  • Pojedinačni i grupni radovi ravnopravno učestvuju na konkursu.
  • Na konkurs se može prijaviti sa rešenjem jednog ili oba zadatka.
  • Žiri Fonda „Jelena Šantić” odabraće najuspešnije radove rukovodeći se stepenom njihove umetničke ubedljivosti i kvalitetom društveno angažovane poruke – u skladu sa vrednostima koje promoviše Fond „Jelena Šantić”.
  • Idejna rešenja i popunjenu prijavu potrebno je poslati do 1. decembra na: Grupa 484, Gračanička 10, 11000 Beograd sa naznakom „konkurs” ili na e-mail adresu \n konkurs@grupa484.org.rs Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. . Naknadno pristigli radovi neće biti uzeti u obzir.
  • Svi radovi koji zadovolje uslove konkursa biće izloženi na kolektivnoj izložbi.
  • Fond „Jelena Šantić” raspolaže imovinskim autorskim pravima nagrađenih radova i pokriva troškove izrade nagrade „Jelena Šantić” na osnovu pobedničkog idejnog rešenja.

Fond „Jelena Šantić”, u cilju bližeg upoznavanja sa propozicijama konkursa, organizuje:

  • sastanak sa nastavnicima / profesorima zainteresovanim da svojim đacima / studentima pomognu u realizaciji idejnih rešenja (ponedeljak, 21. septembar 2009. godine, Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, Kosančićev venac 29, Beograd, 12-16h) Preuzmite prijavu
  • instruktivni seminar za mlade koji žele da konkurišu svojim idejnim rešenjima (utorak, 22. septembar 2009. godine, Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, Kosančićev venac 29, Beograd, 10 -17h) Preuzmite prijavu

Prijavu za  sastanak ili instruktivni seminar poslati do 15. septembra na e-mail adresu \n konkurs@grupa484.org.rs Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. .

Osnovne informacije o Fondu „Jelene Šantić”

Fond “Jelena Šantić” osnovala je Grupa 484 2005. godine u cilju promovisanja mirovnog rada, umetnosti i tolerancije – vrednosti za koje se zalagala osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić – čuvena balerina i mirovna aktivistkinja.

Fond „Jelena Šantić” dodeljuje dvogodišnju nagradu pod istim imenom i sa istim ciljem –  povezivanja društvenih vrednosti – tolerancije i očuvanja mira – s umetničkim dostignućima. Prva nagrada „Jelena Šantić“ dodeljena je „Beogradskom festivalu igre“ 2006. godine. Druga nagrada pripala je programu „Slobodna zona“ Kulturnog centra Rex 2008. godine.

Fond nastavlja tradiciju Grupe 484 da u svojim projektima spaja estetske, etičke i političke vrednosti a planirano je da se  razvija kao organizacija koja: 

  • podržava društveno angažovane umetnčke projekte 
  • umetnost i kulturu tretira kao posrednike među ljudima i narodima
  • doprinosi integraciji marginalnih društvenih grupa i uspostavljanju društvene pravde

O konkursu: Logo, ne?

Dugoročna namera Fonda „Jelena Šantić”  je i da okuplja i podržava mlade stvaraoce u umetničkim projektima koji su visoko društveno osetljivi. Osnovna namena konkursa Logo, ne? je da podstakne i ohrabri društvenu osetljivost srednjoškolca i studenata umetničkih / dizajnerskih škola i fakulteta.

Potrebno je da se potencijalni učesnici konkursa upoznaju sa biografijom Jelene Šantić, dosadašnjim nagradama Fonda „Jelena Šantić“,  projektima Grupe 484 i drugih organizacija u kojima je „umetnost korišćena kao posrednik“ u zoni interkulturalnosti, međuetničke saradnje i senzibilisanja javnosti za probleme osetljivih društvenih grupa. Ova faza – istraživačkog rada, prikupljanja informacija, sticanja uvida u  rad koji ilustruje buduću delatnost Fonda, se smatra izuzetno važnom kako bi se na adekvatan način pristupilo izradi idejnih rešenja za logotip i nagradu Fonda. Osnovne informacije dostupne su na sajtu Grupe 484, dodatne informacije će biti distribuirane na sastanku i seminaru (Beograd, 21 i 22. septembar 2009) a možete se obratiti i putem e-mail adrese \n konkurs@grupa484.org.rs Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. .

Idejna rešenja logotipa i nagrade Fonda „Jelena Šantić“ treba da korespondiraju sa umetničkom i društvenom osetljivošću koju je Jelena posedovala i koju, verujemo, sadrže programi na koje vas upućujemo. Kroz istraživački rad i likovna rešenja logotipa i nagrade Fonda očekujemo da učesnici konkursa demonstriraju sopstvenu osetljivost za spoj umetnosti i društvene pravde.

Estetska ubedljivost predloga za logo i nagradu biće kriterijum na osnovu koga će biti odabrani pobednici konkursa.Takođe, svi radovi koji po proceni žirija budu i likovno kvalitetni a porukom koju šalju – jasni i efektni, će biti izloženi. Izložba je planirana za 18. mart 2010. godine kada će biti dodeljena nagrada Jelena Šantić i kada će se obeležiti deseta godina  bez Jelene.

Preuzmite prijave za:

Konkurs se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Humanitarna aktivnost je druga strana moje ličnosti. U mom životu se uvek spajalo i preplitalo intuitivno i realno, stabilno i nestabilno, mirno i burno. Onda se u jednom trenutku u meni javila želja da pomognem ljudima unesrećenim ratom. Ta moja humanistička crta je na izvestan način vezana za umetnost. Jer i jedno i drugo povezuje svetove.

Jelena Šantić (1944-2000)