Kina odobrila stonoteniskom šampionu vezu sa devojkom

0
SHARE

 Aktuelni svetski šampion u stonom tenisu i dvostruki osvajač srebrne olimpijske medalje Kinez Vang Hao mogao je da ima sve što poželi – osim devojke.
Kineskom stonoteniseru bilo je zabranjeno da izlazi sa članicom reprezentacije, sve dok vodeći ljudi nacionalnog tima nisu odobrili vezu sa bivšom reprezentativkom Peng Lujang, preneo je danas list Čajna Dejli.

Oboje su dovoljno stari i to je normalno", naveo je list izjavu trenera 23-godišnje stonoteniserke Čjao Junping.
Oštra kontrola privatnog života kineskih sportista je normalna u kineskom sportskom sistemu, u kojem se mladi ljudi, u specijalizovanim sportskim školama uče da postanu osvajači zlatnih medalja.
Sportisti su pod stalnim nadzorom i često im je zabranjeno da izlaze i venčaju se dok ne napune određeni broj godina. Kineski sportisti ugovore potpisuju samo uz odobrenje, a ponekada im se odbijaju i određena novčana sredstva od pobeda i nagrada.
Sportisti koji ne prihvataju nametnuta ograničenja rizikuju kazne. Vang je 2004. godine odlučio da izađe sa članicom reprezentacije Fan Jing, ali su zbog toga čelnici nacionalnog tima izbacili Fan iz ekipe.
Mediji su tada naveli da je Vang izbegao kaznu jer je njegov plasman na svetskoj rang listi bio mnogo bolji od Fan.

Izvor:24 sata