Home [treninzi] Serbia Youth Leadership Program

Serbia Youth Leadership Program

197
0

 Program kratkoročne obrazovne razmene Srbije i SAD za srednješkolce |
Američki savet u Republici Srbiji poziva učenike prva tri razreda srednjih škola koji žive ili idu u neku od škola sa Novog Beograda, iz Novog Pazara, Raške, Srbobrana, Vrbasa, Užica da se prijave na 25-dnevni besplatni obrazovni program razmene Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prijavljivanje na SYLP se vrši ispunjavanjem on line prijavnog formulara na sajtu Američkog saveta.

Rok za prijavljivanje je 30. septembar 2009. godine. Prijavljivanje i učestvovanje na programu je u potpunosti besplatno. Cilj programa je da učesnici iz Srbije, tokom boravka u SAD, steknu potrebne veštine i unaprede svoja znanja potrebna za izvođenje uspešnih omladinskih akcija na lokalnom nivou u Srbiji. Svi odabrani učenici će putovati u SAD tokom aprila i maja 2010, a prateće aktivnosti nakon povratka u Srbiji biće sprovedene u julu 2010.

Program Serbia Youth Leadership Program finansira Vlada SAD, a za učestvovanje se mogu prijaviti učenici I, II ili III razreda srednje škole, društveno aktivni, kao i oni koji to žele da postanu, starosne dobi od 15, 16 ili 17 godina (od 1. aprila 2010).

Pored Američkog saveta SYLP sprovodi i organizacija Građanske inicijative za opštine Blace, Kikinda, Obrenovac, Smederevo, Sokobanja, Zrenjanin, Palilula iSavski venac. Ako živite u ovim opštinama i želite da se prijavite na SYLP posetite: www.gradjanske.org

O programu

SYLP / Serbia Youth Leadership Program -Program Biroa za obrazovanje i kulturu Stejt Dipartmenta Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade SAD u Beogradu koji sprovode Američki savet za međunarodno obrazovanje, Youth Ventures, Fractal, World Learning i Građanske inicijative

Opis programa koji sprovodi Američki savet:
Serbia Youth Leadership Program (SYLP) je kratkoročni obrazovni i kulturni program razmene srednjoškolaca, srednjoškolskih nastavnika i odraslih aktivista koji rade s mladima, usmeren na usavršavanje njihovog znanja o društvenim pitanjima kroz savremene metode učenja i tehnologije komuniciranja, timski rad i izgradnju konsenzusa. SYLP je program kojim se podržava razvoj omladinskog aktivizma u zajednici, razvoj liderskih veština mladih, promocija tolerancije za različitosti u društvu  kao i unapređivanje građanskog obrazovanja za mlade u Republici Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama.
U okviru SYLP-a iz Srbije će u SAD  na četvorosedmični obrazovni program otputovati do 56 srednješkolaca starosne dobi od 15-17 godina, kao i 4 do10 odraslih osoba koje rade sa mladima (aktivisti nevladinih organizacija, nastavno osoblje itd.). Cilj putovanja je pružiti priliku mladim ljudima u Srbiji da unaprede svoje znanje i  steknu potrebne veštine kako bi,  po povratku u Srbiju, pokrenuli spostvene uspešne omladinske  akcije u svojim zajednicama.
Na samom početku programa mladi aktivisti i njihovi pratioci (odrasli koji rade s mladima) će u Vašingtonu učestvovati na seminaru čiji je cilj da  pripremi učesnike programa za tematske sadržaje nastupajućeg dvoiposedmičnog programa koji će se odvijati u gradovima u koje će mladi iz Srbije i njihovi pratioci biti  upućeni (Miniapolis, San Francisko, Sietl). Srednješkolci iz Srbije će biti podeljeni u tri grupe, a svaka od te tri grupe će putovati u neki od navedenih američkih gradova, živeti u američkim porodicama i učestvovati u tematskim sadržajima programa.  Fokus obrazovnih sadržaja će biti na različitim temama u svakom od ova tri grada pojedinačno:

  • Miniapolis – učenički aktivizam i građansko obrazovanje;
  • San Francisko – iskustvo imigranata u SAD, jednakost i tolerancija u pluralističkom društvu;
  • Sietl- grassroots aktivizam

Nakon dvoiposedmičnog programa u ova tri grada učesnici SYLP-a će se vratiti u Vašington kako bi na završnoj konferenciji međusobno podelili svoja iskustva iz gradova u kojima su boravili i razmotrili potrebe i mogućnosti za pokretanje omladinskih akcija u Srbiji.  Po povratku u Srbiju za sve učesnike programa biće organizovan tzv. Community Panel na kojem će učesnici SYLP-a imati priliku da potencijalnim donatorima, zainteresovanim nevladinim organizacijama i američkim omladinskim aktivistima  predstave svoje planove za sopstvene buduće projekte. Učesnici Community Panela će omladinskim aktivistima pružiti potrebne savete kako bi njihovi projekti predlozi postali što uspešniji.
U  julu 2010. godine posetu Srbiji uzvratiće 15 mladih Amerikanaca iz gradova u kojima su boravili učesnici iz Srbije. Američki omladinski aktivisti će u Srbiji učestvovati na dvosedmičnom obrazovnom programu razmene. Učesnici SYLP-a će moći da se prijave da budu domaćini gostima iz SAD.
Ciljevi Serbia Youth Leadership Program su da:

  • Razvije građansku odgovornost i posvećenost razvoju zajednice kod mladih ljudi u Srbiji
  • Ohrabri mlade ljude u Srbiji da se uključe u rad u zajednici kako bi, kroz zajedničke aktivnosti, delili svoja iskustva i znanja sa svojim vršnjacima
  • Unapredi razumevanje različitosti i  uspostavljanje veza među mladima različitog etničkog, verskog, nacionalnog porekla
  • Promoviše razumevanje i saradnju između SAD i Srbije

SYLP Kalendar

Orijentacioni seminar  u Srbiji

Mart 2010

Pripremni seminar u Vašingtonu

April 2010

Boravak učesnika tematskih grupa u Miniapolisu, San Francisku i Sietlu

April 2010-Maj 2010

Završna konferencija u Vašingtonu

Maj 2010

Community Panel (prezentacija omladinskih projekata učesnika SYLP-a)

Jul 2010

Dolazak mladih iz SAD u Srbiju

Jul 2010

Prijava za SYLP:

SYLP prijava za srednjoskolce
SYLP prijava za odrasle

 

American Councils,
Kraljice Natalije 68/8,
11000 Beograd
Email: belgrade@americancouncilssee.org
Tel.: 011 2657 354
www.americancouncilssee.org