Home [njuz] Rumuni štampaju diplome

Rumuni štampaju diplome

16
0

 Kako je jedan nastavnik na privatnom pravnom fakultetu za dan „ispitao na daljinu” 11.301 studenta
U Rumuniji je otkrivena „prevara gigantskih razmera” („Gandul”) u domenu visokog školstva. Godinama su, nezakonito, dobro unovčavane diplome fabrikovane na tone. Početkom ovog leta „skandal sa visokoškolskim diplomama” izašao je na videlo i zgrozio čitavo društvo: zar smo dotle stigli posle 20 godina bolne tranzicije iz „socijalizma” u „kapitalizam”. Ovaj rumunski kapitalizam je ispao mnogo više divlji nego što se zamišljalo. Istina, nije se sve odjednom i neočekivano zbilo. Postojali su signali da u privatnom visokom školstvu nešto nije u redu, ali su oni gušeni, zabašurivani, jer su bile u pitanju krupne pare u kojima su se bili zapetljali i mnogi aktivni pripadnici političkog staleža raznih boja.

Sve je ipak puklo kada je prevršena svaka mera. U junu bukureštanski privatni univerzitet „Spiru Haret”, koji nosi ime osnivača rumunske visoke škole, zatražio je od Ministarstva prosvete da mu hitno, svojim pečatom, potvrdi 56.000 univerzitetskih diploma kako bi one bile uručene novim „diplomcima”. Ministar prosvete Ekaterina Andronesku, jedan od lidera Socijaldemokratske stranke, koja u koaliciji vlada sa desničarskom Demokratsko-liberalnom strankom, odbila je taj zahtev, jer je ozbiljno posumnjala u zakonitost studiranja novih, masovnih apsolvenata sa desetina fakulteta „Spiru Hareta”.

Univerzitetski svet se uskomešao. Nastala je zbrka u koju su se odmah uključili i političari. Obnovile su se stare i žustre polemike o opravdanosti uvođenja privatne nastave za koju se, pre jedno 15 godina, tvrdilo da će biti „najobičnija trgovina” i da će se na „štampanju” diploma mnogi obogatiti.

Došlo se dotle da je šef države morao da reaguje na ovakvu uznemirenost, no on je izrazio mišljenje, sa kojim se mnogi nisu složili, da se radi o obračunavanju onih koji bi da se sačuva državni monopol na visoko školstvo i onih koji su protiv zloupotrebe tog monopola.

Međutim, mediji su vrveli od činjenica koje su pokazivale da su se „praksom univerziteta „Spiru Haret” čudovišno izvitoperile sve zakonske norme školstva i podredile se surovom merkantilizmu sa diplomama”. Uvodeći pored zakonom regulisane redovne i vanredne nastave i takozvanu „nastavu na rastojanju”, u kojoj se „student” nikada ne sreće sa nastavnikom i laboratorijom, a koja propisima nije bila predviđena, univerzitet „SH” je za svega pet godina udesetostručio broj upisanih studenata i tako postao „svetski univerzitetski gigant” sa 303.000 polaznika, od kojih većina „elektronskih”. Na „SH” je bilo upisano dve trećine svih rumunskih studenata, kako onih „državnih”, tako i privatnih.

U više od 90 „teritorijalnih centara”, koje su nazivali „fakultetima”, kao i u „međunarodnim centrima nastave” u Njujorku, Berlinu i drugim svetskim metropolama, obični službenici bi naplaćivali takse za upis – 300 evra – delili svakojake formulare i testove, da bi kroz izvesno vreme, posle „polaganja” elektronskih ispita, saopštavali „studentu” dobijene ocene i delili diplome. Ovdašnja štampa piše da je tako dodeljeno 500.000 univerzitetskih diploma. Tvrdi se da je čisti profit univerziteta premašivao 150 miliona evra godišnje.

Univerzitet „SH” i njegov rektor Aurel Bondrea, bivši šef kadrovske uprave u Ministarstvu prosvete u Čaušeskuovo vreme, otišli su još dalje. Počeli su sami da, opet nezakonito, „proizvode” profesore univerziteta i docente, da dele naučne titule!

Provere, koje je „SH” svakojako izbegavao, pa i falsifikovao dokumente, iznele su na površinu neverovatne stvari. U uobičajenoj – rumunskoj i svetskoj praksi – na jednog univerzitetskog nastavnika dolazi između 20 i 40 studenata. Međutim, iz „kataloga” „SH” vidi se da je jedan njegov „nastavnik” na „pravnom fakultetu nastave sa rastojanja” istog dana „ispitao” 11.301 „studenta”!

I pored žestokog javnog otpora univerziteta „SH”, koji je tvrdio da je „radio po zakonu”, pored toga što je tužio sudu Ministarstvo prosvete zbog „nanošenja štete ugledu univerziteta” i u prokos ispoljene „brige” nekih političara za sudbinu „tolikih studenata” (300.000 studenata i njihovih porodica su glasači) vlada je, na zahtev hrabre ministarke prosvete, donela hitnu uredbu kojom se ukida svaka nastava na rastojanju, a lakovernim studentima, koji su bez znojenja hteli da se domognu diploma, ponuđen je transfer na neki drugi oblik studija s tim da diplomske ispite daju na priznatim fakultetima.

Ovaj je slučaj bitno poljuljao ugled privatne nastave u Rumuniji. Postoji, međutim, i tvrdnja da je ovakvo odlučno razrešavanje ustvari nju i spaslo. U Rumuniji postoji 58 privatnih univerziteta.

Izvor: Politika