Home [njuz] Sezonci rade punom parom

Sezonci rade punom parom

41
0

 Tokom letnjih meseci najtraženiji prodavci sladoleda, devojke za posao u buticima, radnici za fizičke poslove u magacinu, konobari i barmeni. Dnevnice za montažu štandova i hostese u Guči od 1.300 do 2.000 dinara

Najatraktivniji sezonski poslovi u omladinskim i studentskim zadrugama bukvalno su razgrabljeni. Tokom letnjih meseci najviše se traže prodavci sladoleda, devojke za rad u buticima, radnici za fizičke poslove u magacinu, konobari i barmeni. Mladi su obično zainteresovani za kratkoročne i dobro plaćene poslove.

– Da bi neko obavljao sezonski posao, ne bi trebalo da ima manje od 15 godina, kao ni više od 30. Ponuda poslova je manja kada je reč o maloletnicima. Naši klijenti više vole da je osoba koja obavlja posao punoletna. Za mlađe uvek postoje poslovi kao što je deljenje letaka ili lepljenje deklaracija – objašnjava Maja Anđelković, administrator u Studentskoj zadruzi „Bulevar".

Rad do ponoći

Za rad na prodaji sladoleda poslodavci traže da osoba živi u centru pošto radni dan traje do ponoći. Isto tako jedan od važnih uslova je da ona nije planirala letovanje. Među devojkama vlada veliko interesovanje za rad na različitim promocijama, na kojima dnevnica iznosi od 20 do 50 evra. Promocije se odvijaju uglavnom vikendom, i to u marketima ili na sajmovima. Za devojke su atraktivni i poslovi u buticima, koji zapošljavaju devojke na desetak ili 15 dana, dok traje godišnji odmor nekoj od radnica. Dnevno one zarade i do 1.100 dinara.

– Mladići najviše traže dobro plaćene poslove koji podrazumevaju redovnu isplatu. To su uglavnom poslovi u magacinu, utovar-istovar, lepljenje deklaracija ili poslovi na građevini – objašnjava Anđelkovićeva, i dodaje da mladići manje biraju nego devojke i da su konkretniji u zahtevima. Najviše se traže poslovi na građevini, ali njih je ove godine najmanje zbog, kako kažu u omladinskim zadrugama, krize pošto je ona najviše zahvatila tu oblast.

U Omladinskoj zadruzi „Tragač" kažu da sada traže mladiće i devojke koji bi radili na Saboru trubača u Guči. Mladići bi radili na montaži i demontaži štandova i reklamnih panoa, a devojke bi obavljale posao hostesa.

– Sve zavisi od poslodavca, a dnevnice se kreću od 1.300 do 2.000 dinara za dan. Klijenti nisu razmaženi i sve manje biraju poslove. Kod nas je navala za sezonske poslove u maju i junu. I dalje se traže konobari i barmeni za hotele. Na kratkoročnim poslovima radi se najduže 60 dana, pet dana nedeljno – naglašava Ljubomir Vidović, direktor Omladinske zadruge „Tragač".

Kuvari i frizeri

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u toku letnjeg perioda najviše se traže prodavci, kelneri, kuvari, turistički i ugostiteljski tehničari, vozači, frizeri, komercijalni i ekonomski tehničari, knjigovođa diplomirani ekonomisti, diplomirani građevinski inženjeri.

– NSZ ne raspolaže podacima o zaradama zaposlenih radnika, osim u određenom slučaju kada je poslodavac spreman da navede i ovaj podatak. Naša su zapažanja da se za radna mesta koja je teže obezbediti na tržištu, a to su građevinski inženjer, elektroinženjer, arhitekta, diplomirani farmaceut, tesar, armirač, nudi nešto veća plata od prosečne zarade u istim oblastima – kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, i dodaju da su nekad i poslodavci previše zahtevni i bezrazložno traže znanje jezika ili informatike na mestima na kojima to nije potrebno.

Izbor poslova

POSAO                                   ZARADA

prodavci sladoleda – mesečno   22.000-24.000
prodavačica u butiku – dnevno   1.050-1.100
promoterka – dnevno               1.300-4.650
utovar-istovar – dnevno            2.000, sat 150
ispitanik tržišta – dnevno          2.500
prodavac u trafici – dnevno        2.500

* cene u dinarima

Ne može na posao pre podneva!

Maja Anđelković iz Omladinske zadruge „Bulevar" priča da ima mnogo zanimljivosti vezanih za klijente koji traže posao, pa i onih koji ga neozbiljno prihvataju kada ga dobiju.

– Dešavalo se da rano ujutru pozovem klijenta i pitam ga da li može da dođe na posao to jutro, a on mi bunovan kaže da može da dođe tek u podne pošto spava! To samo govori da njima novac i nije preko potreban – priča Anđelkovićeva.

Prema njenim iskustvima, mladi koji rade sezonske poslove uglavnom skupljaju novac za letovanje.

Izvor:Press