Home [zabavnik] U modi čokoladni i bodljikavi prezervativi

U modi čokoladni i bodljikavi prezervativi

193
0

 U mitrovačkim apotekama, poslednjih meseci značajno je porasla prodaja prezervativa, koje najviše kupuju mladi. Apotekari kažu da mesečno prodaju 2.500 kutija prezervativa, a da mladi najviše traže najkvalitetnije i najskuplje marke ‘’durex’’, dok jeftinije varijante kupuju stariji.

Razlog većeg interesovanja mladih za zaštitu prilikom seksa, rezultat je rada Savetovališta i Kancelarije za mlade, koji su vodili kampanju o zaštiti reproduktivnog zdravlja omladine, kao i o smanjenju maloletničkih trudnoća i abortusa.
Zaposleni u 11 apoteka u okviru Apotekarske ustanove Sremska Mitrovica, kao i u desetak privatnih apoteka kažu da prodaja prezervativa svih vrsta i cena odlično ide. Samo u jednoj apoteci mesečno prodaju po 120 kutija. Osim toga, prodaja prezervativa odlično ide i u mitrovačkim kioscima, mada ne postoje precizni podaci o broju prodatih kutija.
Prema podacima apoteke „Dinčić”, najtraženiji „durex” prezervativi u pakovanju od tri komada koštaju od 150 do 200 dinara. Od 12 vrsta prezervativa, kako primećuje prodavačica u ovoj apoteci, one najjeftinije „roledove” po 10 dinara komad najčešće kupuju starije mušterije i to muškarci, dok mladići i devojke imaju istančan ukus i bez snebivanja traže voćne, čokoladne, bodljikave, prezervative što golicaju ili najnovije modele „durex” prstena, koji koštaju 500 dinara komad.
– Mladi su počeli da češće dolaze kod ginekologa po stručnu pomoć. Devojkama za kontracepciju najčešće preporučujemo kondome, ne samo za zaštitu od neželjene trudnoće već i od polno prenosivih bolesti, koje su u porastu kod mladih. Gljivične, bakterijske i virusne infekcije, pored drugih faktora, često mogu biti izazvane i pogrešno odabranom odećom, uskim farmerkama, tanga gaćicama ili sintetičkim donjim vešom – kaže ginekolog dr Verica Kostić-Muškinja, načelnica Dispanzera za žene.
Dr Muškinja kaže da se devojkama, u slučaju prskanja kondoma, preporučuje tableta posle, koja se može kupiti u slobodnoj prodaji i treba je konzumirati u što kraćem vremenu od snošaja. Prepisuju se i neškodljive kontraceptivne tablete, koje sa minimalnom dozom hormona postižu odlične efekte u sprečavanju ovulacije, kao i mini-spirale posebno namenjene devojkama. Nesigurne metode, poput prekinutog snošaja ili kontraceptivna sredstva, kao što su vaginalni gelovi i filmovi, mlade devojke, upozorava dr Muškinja, treba da izbegavaju.

Ove godine obavljeno 200 abortusa
Prema podacima Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici ove godine obavljeno je 200 prekida trudnoće, od čega je 11 odsto bilo maloletničkih trudnoća – kaže dr Dragan Malobabić, načelnik ginekologije u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. A u Savetovalištu za mlade, koje radi u Domu zdravlja, ove godine je savete zatražilo 380 mladića i devojaka. Stručni tim čine psiholog dr Vesna Sladić, pedijatar dr Sanda Živković i ginekolog dr Vesna Malobabić.

Izvor:Blic