Home [njuz] 1st International Festival of Contemporary Art and Youth „KALEIDOSCOPE“

1st International Festival of Contemporary Art and Youth „KALEIDOSCOPE“

43
0

 KALEIDOSKOP, UMJETNOST DIJALOGA I DIJALOG UMJETNOSTI
Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih – projekat saradnje bratimljenih gradova Bolonja i Tuzla
U Tuzli nastaje Festival Kaleidoskop, koji će od 30. jula do 2. avgusta 2009. godine postati sjedište novog međunarodnog susretanja sa umjetnošću i sa mladima.

Radi se o posebnom događaju, koji se ne želi zadovoljiti time da bude jedan novi eksluzivni sadržaj ili jedan u nizu istih, već koji u umjetnosti prepoznaje novi smisao otvorenosti i dijaloga između različitih naroda i kultura. Tokom četiri dana u centru Balkana, mladi umjetnici će biti protagonisti, izvođači, glumci, slikari, skulptori, muzičari, dizajneri i gosti različite prirode i porijekla, intelektualci koji dolaze iz cijele regije, iz Srbije, Hrvatske, Holandije, SAD-a i, naročito iz mjesta u kojima konflikti često sprječavaju prirodnu razmjenu ideja i koji će u Kaleidoskopu i putem Kaleidoskopa moći i znati pronaći pravac za novu formu izražavanja, konverzacije, duboke mišljenja. Festival ove godine u svom prvom izdanju nastaje u Tuzli, gradu simbolu i svjedoči o mogućnosti konstruktivnog suživota među različitim realnostima, gradu u kojem različitosti žive u harmoniji, baš kao što različite boje i oblici stvaraju prelijepe i jedinstvene slike u kaleidoskopu.

{YouTubeVideo id=z0BO5VPLu3k }

Film (zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa Cineteca di Bologna), muzika, skulptura, fotografija i slikarstvo će biti duša grada, u jednom naizmjeničnom preplitanju izložbi, filmskih natječaja, izvođenja uživo, radionica, razgovora sa novinarima, umjetnicima i esejistima, koncerata, foto i umjetničkih happeninga i drugih različitih sadržaja koji su aktuelni među mladima. Ljeto će biti idealan okvir za uživanje u desetinama događaja kojima će biti popunjen program Festivala, od jutra do kasne večeri, na otvorenom, u parkovima, na simboličnim tačkama u centru ili na lokacijama koje su u tu svrhu studiozno odabrane, kako bi se moglo prodrijeti u dušu grada: ovo je prilika koju publika i umjetnici ne trebaju propustiti kako bi sa sobom mogli ponijeti svoj lični prtljag, vlastita sjećanja i vlastite korijene, vlastitu prirodu i vlastito mišljenje i dovesti ga do kontakta sa jednom jedinstvenom kulturom, punom entuzijazma, bogatom i strastvenom, kakva samo može biti bosanska.

 

Festival Kaleidoskop je jedna od faza projekta Culture II, projekta koji koordinira Grad Bologna, u saradnji sa Odsjekom za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“ Univerziteta Bologna i sa Općinom Tuzla, zajedno sa još nekoliko udruženja i nevladinih organizacija iz Tuzle.

Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom da, putem stalne saradnje između njegovih promotora, ojača lokalne kompetencije na planu osmišljavanja i opremanja procesa razvoja didaktike u muzejima, kulturne i turističke promocije resursa grada Tuzla i međunarodne saradnje: radionice, seminari, susreti, predavanja, posjete i zajednički rad su instrumenti putem kojih je projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa.

Za više informacija o Festivalu pogledajte Program festivala  , iako je uzbudljivi rad na njemu još u toku i još je otvoren za mnoge podsticaje koji nam pristižu sa različitih strana Evrope, može se kontaktirati:

www.kaleidoskop.ba

U Tuzli:

Općina Tuzla UG „Kuća plamena mira“

+387 35 307 336; 307 310; +387 35 276 330

tuzla@tuzla.ba info@kaleidoskop.ba

I u Bologni:

Ufficio Relazioni internazionali, cooperazione e progetti

lucia.fresa@comune.bologna.it

+39 051 2194355