Home [njuz] Znanjem čuvaju reku i priobalje

Znanjem čuvaju reku i priobalje

37
0

 U središtu grada, ali izolovano od urbane sredine i letnjih vrućina, pedesetak studenata učestvuje u ekološkom kampu pod nazivom „Sačuvajmo Dunav“ na Velikom ratnom ostrvu. Ovaj kamp organizuje se već treću godinu zaredom povodom Dana Dunava.

Tema ovogodišnjeg okupljanja je voda i uticaj zagađenja voda na životnu sredinu, odnosno zaštita voda i priobalja od zagađenja. Učesnici kampa su studenti fakulteta koji se bave zaštitom životne sredine iz univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, Banja Luci i Mariboru.

– Dve grupe od po 25 studenata boraviće na Velikom ratnom ostrvu po sedam dana. Svakodnevno imaju predavanja i radionice. Predavanja se održavaju tokom celog dana, dok radionice organizuju studentske organizacije koje su se od ove godine priključile ekološkom kampu. Oni obilaze brodom ostrvo, posećuju postrojenja za proizvodnju vode u Makišu, pomažu u uređivanju plaže Lido i slično, a sve u cilju buđenja svesti kod mladih o zaštiti okoline – kaže u razgovoru za Danas Milica Kašanin-Grubin, docent na Fakultetu zaštite životne sredine iz Sremske Kamenice.

Ona dodaje da se svake godine kampu priključuje sve više studenata. Oni na ostrvu borave u šatorima i imaju obezbeđenu hranu, koju sami spremaju. Prema rečima Vojkana Dimitrijevića, rukovodioca kampa, učesnici su veoma dobro organizovani i dobro funkcionišu zajedno, pa su tako sami improvizovali i tuševe.

– Prijavila sam se za ovaj kamp, jer sam učestvovala i prošle godine i ponela sjajna iskustva. Sve je odlično koncipirano, predavanja su zanimljiva, kao i predavači, a isto tako može da se nauči nešto novo, ali i da se upoznaju interesantni ljudi. U slobodno vreme se, takođe, odlično provodimo. Igramo društvene igre, pevamo uveče okupljeni oko vatre, spremamo hranu, peremo sudove i drugo. Mislim da će mi veoma značiti ovo angažovanje van fakulteta i nadam se da ću sutra sarađivati na nekom projektu zajedno s ovim ljudima – objašnjava nam Jovana Vojinović, student Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Goran Jovanović, student Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, takođe ima reči hvale za aktivnosti koje se odvijaju u okviru kampa. Iako živi u Beogradu, prvi put je na Velikom ratnom ostrvu, koje je, kako kaže, u gradu ali opet van urbane sredine.

– Smatram da bi pažnja mogla više da se obrati na plastične flaše, kese i ostalo smeće koje se može videti na obali ostrva, ali i da se apeluje na kupače sa plaže Lido da ne bacaju smeće, jer je ovo ostrvo prirodno dobro – napominje Jovanović.

Osim studenata, kampom su zadovoljni i predavači. Danica Srećković-Batoćanin, docent na Rudarsko-geološkom fakultetu, ističe da su studenti veoma aktivni na predavanjima, jer je sve neobavezno, van učionice i bez pritisaka, pa se samim tim i bolje drži pažnja studentima.

Komarci najveći problem

Iako su učesnici kampa zadovoljni aktivnostima i uslovima u kampu, kao jedini problem navode veliki broj komaraca, koji su ih „mučili“ prvih nekoliko dana. U međuvremenu, izvršeno je vanredno zaprašivanje komaraca na ostrvu, tako da ih u ovom trenutku ima manje.

Izvor:Danas