Home [njuz] Trećina mladih bi da ode iz zemlje

Trećina mladih bi da ode iz zemlje

45
0

 Više od polovine mlađih od 30 godina želi da živi u inostranstvu, pokazuje istraživanje Cesida. Istovremeno, sve više onih koji bi ostali u svom mestu. Kao razlog mladi uglavnom navode veću mogućnost zaposlenja, bolji životni standard i kvalitetnije školovanje, pokazuje istraživanje Cesida i Ministarstva omladine, koje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 4.700 osoba.

Srbija i dalje ima veliki procenat mladih koji su nezadovoljni životom u Srbiji, ali poslednje Cesidovo istraživanje donelo je i neke ohrabrujuće podatke. Naime, povećan je broj onih koji svoju budućnost vide u mestu stanovanja.

Kao dva najveća problema, mladi navode nedovoljnu informisanost i nemogućnost zaposlenja.

Mladi su identifikovani i kao grupa koja je najveći kritičar trenutne situacije u zemlji, međutim iznenađuje podatak koji govori da je sve više onih koji bi ostali u svom mestu.

“U decembru 2007. po grupama omladine, 21 do 42 odsto su videli sebe u mestu gde žive, bilo da je malo, bilo da je veliko, a sada 37 do 57 odsto njih planira svoju budućnost u mestu gde žive”, kaže ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

U Cesidu smatraju da je vladina Strategija za mlade imala nekog uticaja, ali da su i ekonomski trendovi uticali na to da mladi svoju budućnost planiraju u mestu iz kog potiču.

“Poslednje tri-četiri godine su porasle cene stanovanja u velikim gradovima, značajno više nego u malim gradovima, to je jedan element. A odlazak u inostranstvo postaje za jedan broj ljudi zaista ozbiljan problem zbog ekonomske krize, a mogućnost zaposlenja je dosta manja”, objašnjava programski direktor Cesida Đorđe Vuković.

Ipak, od 2002. se nije umnogome promenio broj onih koji bi želeli da napuste zemlju. Njih čak 54 odsto bi volelo da ode iz Srbije, nasuprot tome, samo šest procenata radi nešto konkretno kako bi otišlo.

“Ja mislim da je to normalno za nažalost tragičnu situaciju u zemlji u kojoj ne morate biti ne znam ni ja koliko stručni da imamo jednu ozbiljnu krizu institucija, a čim imate krizu institucija, odmah imate situaciju da odmah postoji i jedna ozbiljna kriza vrednosti. I šta je to, kakva je to paradigma koju možete ponuditi mladim ljudima?”, kaže kulturolog Zorica Tomić.

Svojim životom u Srbiji najzadovoljniji su mladi Beograđani, a najmanje su zadovoljni stanovnici jugoistočne Srbije.

Interesantan je podatak da bi mladi više voleli da rade u državnoj firmi nego da budu sami svoj gazda. Takođe, mladi danas imaju veći pristup Internetu, a čak svaki treći tinejdžer koristi Fejsbuk.

Izvor:B92