Home [njuz] MINISTARSTVA ZA SPORT I OMLADINU

MINISTARSTVA ZA SPORT I OMLADINU

35
0

nvo.jpegČlanovi Radne grupe za pripremu nacionalne strategije za mlade, koju čine predstavnici omladinskih, studentskih organizacija i podmlaci političkih stranaka, neće održavati redovne sastanke dok ne bude formirano novo ministarstvo za sport i omladinu i dok ne bude poznato da li će se omladinskim pitanjima ubuduće baviti uprava ili sektor u okviru ovog ministarstva.


– Osnivanje posebnog ministarstva za omladinu je pozitivan pomak i predstavlja i više nego što smo tražili. Iako je naš prvobitni zahtev bio da se osnuje ministarstvo za mlade, mislili smo da će biti teško to ostvariti, tako da je kao kompromisno rešenje predloženo osnivanje kancelarije za mlade pri Vladi Republike Srbije. Dobro je što će se omladinskom politikom baviti posebno ministarstvo, umesto da je ova oblast pridodata Ministarstvu prosvete, jer se pokazalo da manja ministarstva rade efikasnije, a ministri imaju više vremena – kaže Srećko Šekeljić, predstavnik Saveza studenata Beograda.

On napominje da bi u okviru novog ministarstva za sport i omladinu trebalo da bude osnovana posebna agencija za mlade, kao stručno telo koje bi nepristrasno raspolagalo novcem iz fondova Saveta Evrope i Evropske unije i dodaje da na čelu agencije ne sme biti politička ličnost.

I koordinator aktivnosti Koalicije mladih Srbije Nenad Maletin kaže za Danas da je osnivanje ministarstva za omladinu dobro rešenje, ali napominje da to nije garant da će država konačno usvojiti strategiju omladinske politike i akcioni plan za mlade. "Strategiju omladinske politike ne može da donese samo ministarstvo, već bi i mladi trebalo da se pitaju. Ohrabruje to što su podmlaci političkih stranaka pokazali da su spremniji na komunikaciju nego njihovi politički lideri", kaže Maletin.

V. A.
(preuzeto iz "Danas" od 16.05.2007.)