Home [zabavnik] Novosađanka u polufinalu i-Gugl konkursa za naj fotku

Novosađanka u polufinalu i-Gugl konkursa za naj fotku

32
0

 Radovi finalista biće izloženi u čuvenoj Sači galeriji (http://www.saatchi-gallery.co.uk/) u Londonu 23. juna…
Studentkinja druge godine doktorskih studija Fakulteta tehničkih nauka, na smeru Arhitektura i urbanizam u Novom Sadu, Vesna Stojaković (29), jedna je od 36 polufinalista i-gugl (iGoogle) konkursa za najbolju fotografiju. Vesna je u polufinale ušla sa pet fotografija na konkursu u kome je učestvovalo više hiljada ljudi iz 82 zemlje.

Guglov konkurs izazvao je veliko interesovanje jer je u pitanju takmičenje za „temu“ koju će na Gugl stranama moći da vidi čitav svet. Korisnici putem interneta sada biraju šest najboljih, koji će ući u finale.
Radovi finalista biće izloženi u čuvenoj Sači galeriji (http://www.saatchi-gallery.co.uk/) u Londonu 23. juna, kada će biti proglašen i najbolji od njih, kojeg bira žiri za nagradu od 5.000 funti. Kriterijumi po kojima se biraju učesnici su: kreativnost, originalnost, povezanost pet poslatih fotografija i tretiranje „iGoogle“ formata.
– U budućem radu, osim klasične fotografije, želela bih više vremena da posvetim istraživanju mogućnosti koje pruža kombinovanje različitih izvora i načina umetničkog izražavanja, kao sto su grafike, fotografije, slike, digitalni 2D i 3D alati i drugo – kaže Vesna za „24 sata“.
Vesna, koja je zaposlena kao asistent iz Teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, na FTN-u, fotografijom se bavi već pet godina, mada se, po sopstvenom priznanju, za sve vrste vizuelnih medija interesuje oduvek. Dobitnik je raznih nagrada i učestvovala je na brojnim izložbama. Takođe, njeni radovi objavljeni su i u knjigama „This Way Serbia“ i „Lepe šume Srbije“.
– Moja tema, koju čine pet fotografija, objedinjena je naslovom „LookUp!“. U cilju simboličnog prikazivanja ovog fenomena, fotografije prikazuju scene slikane širom sveta koje ćete videti ili ne, u zavisnosti od ličnog stava, ili vizuelno simbolično, od toga da li gledate „gore“ ili „dole“. U vodilji: „Look Up! If you are down, inspiration hides right above you!“ korišćena je i dvosmislenost engleskog u kojoj odnos up/down ujedno označava pozitivno ili negativo raspoloženje kao i doslovno pogled ka gore ili dole – kaže Vesna.

Glasajmo za Vesnu
Na linku http://www.google.com/intl/en/landing/photographyprize/vote.html možete glasati za Vesnu. Lakši način da se dođe do ovog sajta je ako u gugl ukucate tri reči: google photography prize. U tom slučaju ovo će biti prvi link po redu. Dalje se klikne na uokvireni plavi pravougaonik: Vote Now. Na sajtu za glasanje s leve strane su prikazi svih tema. Poređane su po abecednom redu, tako da je Vesnina tema u donjem levom uglu. Može se lako prepoznati i po prikazu na kojem je ružičasti padobran naspram neba. Klikom na prikaz se odabira tema, nakon čega je moguće videti fotografije i ime autora. Iznad slika nalazi se opcija „Vote for this theme“ čime se prikazanoj temi dodeljuje jedan glas. Moguće je glasati do četvrtka 18. juna do dva sata ujutru po našem vremenu.

Izvor>24 sata