Home [treninzi] POZIV ZA UČEŠĆE U PROJEKTU RAŠKOLOVANO ZNANJE(o^o), 2009/2010.

POZIV ZA UČEŠĆE U PROJEKTU RAŠKOLOVANO ZNANJE(o^o), 2009/2010.

35
0

 RAŠKOLOVANO ZNANJE(o^o), 2009/2010. [kolektivno samoobrazovanje u umetnosti i kulturi]
TkH i Kontrapunkt objavljuju poziv za učešće u jednogodišnjem programu Raškolovanog znanja, projekta za kolektivno samoobrazovanje. Projekat je namenjen studentima, kulturnim radnicima i profesionalcima u oblasti savremene kulture i umetnosti iz Srbije i Makedonije.

raškolovano.znanje(o^o) je projekat usmeren na nezavisnu scenu u regionu, sa ciljem da istraži i promoviše alternative hijerarhijskom modelu obrazovanja u savremenoj umetnosti i kulturi. Metodološki, projekat napušta koncepte individualnog autorstva i ekspertize i zagovara otvorene kolektivne obrazovne strukture u kojima samoorganizovane zajednice sprovode horizontalnu produkciju, razmenu i distribuciju znanja.

Raškolovano znanje je partnerski projekat TkH (Teorija koja hoda) platforme za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti iz Beograda (http://tkh-generator.net) i NVO Kontrapunkt iz Skoplja (http://kontrapunkt-mk.org), a finansijski je podržan od strane Švajcarskog programa za kulturu za Zapadni Balkan.

STRUKTURA PROJEKTA

Učesnici će proći kroz proces kolektivnog samoobrazovanja i istovremeno razvijati saradničke radove/kulturne inicijative u radnim grupama. Radne grupe će se formirati prema različitim temama i interesnim sferama odabranih učesnika, kao što su na primer: kustoske prakse u oblasti vizulnih i ne-vizuelnih umetnosti, interdisciplinarna dramaturgija, slobodni softver i open source tehnologije, slike i reči itd. Sve radne grupe će imati regionalni karakter i uključivaće od 6 do 8 članova iz Beograda i iz Skoplja.

Programske aktivnosti:

* Otvorena nedelja – je četvorodnevni događaj koji se sastoji od radionica, predavanja i prezentacija. Događaj će biti organizovan u Beogradu, od 12. do 16. juna 2009. i predstavlja polaznu tačku rada svake grupe. Otvoreni dan je jednodnevni događaj koji prethodi Otvorenoj nedelji. Održaće se u Skoplju, 1. juna, kako bi se projekat prezentovao lokalnoj publici i javnosti.

* Letnja škola – je intenzivan obrazovni događaj koji će trajati nedelju dana. Događaj će kreirati učecnici svih grupa za same sebe, a takođe i za ostale zainteresovane za odabrane teme, naročito za one iz regiona. Letnja škola će biti organizovana na Ohridu od 16. do 23. avgusta 2009. godine.

* Inkubator – sastoji se od 6 meseci zajedničkog rada radnih grupa. Njegov plan i program će osmisliti sami učesnici, a uključiće kontinuirani samoobrazovni proces grupa iz Beograda i Skoplja preko video linka, kao i učešća gostujućih predavača i saradnika.

* Timeshare kamp – je programsko-organizaciona struktura koja podrazumeva smeštaj i uslove za rad. Projekat je nudi grupama u periodu od marta do aprila 2010. godine u Beogradu i Skoplju, kako bi im olakšao saradnju u vreme pripreme zajedničkih radova, odnosno kulturnih inicijativa. To mogu biti video rad, fanzin, instalacija, veb sajt, tribina i sl. Po završetku projekta, radovi će biti javno prezentovani u regionu.

KAKO SE PRIJAVITI

Na konkurs je moguće prijaviti se i individualno i grupno.

Bilo kakva diskriminacija na etničkoj, polnoj, generacijskoj, seksualnoj, religioznoj itd. osnovi u okviru ovog projekta nije prihvatljiva.

Molimo vas da prijavu, koja se sastoji od:
– narativne biografije (do 500 reči),
– jednog primera vašeg rada (u bilo kom mediju), i
– motivacionog pisma, koje naznačava polje vašeg interesovanja (do jedne stranice),

* U slučaju grupne aplikacije molimo vas da naznačite potencijalne saradnike.

pošaljete na:
Deschooling Classroom :: dsc@tkh-generator.net

Rok za prijave: 17. jun 2009. godine

Odluka će biti objavljena 19. juna 2009. godine.

Za dodatne informacije možete posetiti www.deschoolingclassroom.tkh-generator.net, ili nas kontaktirati na: dsc@tkh-generator.net