Home [njuz] Vodič za upis na fakultete

Vodič za upis na fakultete

41
0

 U školskoj 2009/10. godini na sedam univerziteta u Srbiji biće mesta za 20.128 brucoša koji će se školovati o trošku države.
Broj samofinansirajućih mesta drastično smanjen. U nastupajućoj fakultetskoj godini o trošku države moći će da se školuje 20.128 brucoša! Upisna trka na sedam državnih univerziteta u Srbiji počinje 22. juna, prijemni ispiti polažu se od 26. do 29. juna, a upis kandidata mora biti završen najkasnije do 15. jula. Fakulteti će ove godine upisati četiri odsto više budžetskih studenata u odnosu na prošlu godinu, dok će broj akademaca koji sami plaćaju školarinu biti manji.

Odluku o broju samofinansirajućih studenata donose same visokoškolske ustanove, u skladu sa svojim kadrovskim i prostornim mogućnostima. Fakulteti su procenili da im ove godine, bez obzira na novac koji bi mogli da zarade od ubiranja visokih školarina, ne treba veliki broj samofinansirajućih akademaca. Kao glavni razlog takve odluke oni navode finansijsku krizu koja će mnoge roditelje sprečiti da izdvoje pozamašne svote novca za školovanje dece.

Međutim, fakulteti su istovremeno bili prinuđeni na ovakav potez da bi ispunili rigorozne uslove koje je pred njih postavila Komisija za akreditaciju, jer u suprotnom ne bi dobili dozvolu za rad. Uslovi akreditacije tačno predviđaju koliko prostora fakulteti moraju imati u odnosu na broj upisanih akademaca.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu Zoran Ponjavić kaže za Press da su njihovi fakulteti planirali da upišu 1.000 samofinansirajućih studenata manje u odnosu na prošlu godinu!

Postoje tri razloga zbog kojih su visokoškolske ustanove donele takvu odluku. Prvi razlog su uslovi akreditacije, drugi je nezainteresovanost studenata. Neki tehnički fakulteti sami su tražili manji broj mesta za samofinansirajuće studente jer im se prošle godine nije prijavio dovoljan broj kandidata. Treći razlog je finansijska kriza, zbog koje su fakulteti unapred računali na lošu materijalnu situaciju roditelja – ističe Ponjavić.

Iako je do početka upisa ostalo nešto više od desetak dana, „Prosvetni pregled" još nije objavio objedinjeni konkurs za upis na svim univerzitetima, pa je budućim studentima najbolje da uslove upisa potraže na zvaničnim sajtovima fakulteta.

Konkurs će se pojaviti ovih dana. Ne možemo ništa da preciziramo – kratko nam je rečeno juče u „Prosvetnom pregledu".

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje juče je doneo odluku o broju budžetskih studenata za sledeću školsku godinu, potvrdila je za Press PR Univerziteta u Novom Sadu Jelena Cvejin.

Konkurs za upis juče je objavljen na našem sajtu. O trošku države u školskoj 2009/10. moći će da se školuju ukupno 4.662 studenta, na 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Broj studenata koji će biti finansirani iz budžeta na osnovnim studijama je 4.305, a ostatak se odnosi na studijske programe integrisanih osnovnih i diplomskih studija. Imamo mesta i za 4.202 samofinansirajuća brucoša, što znači da je konkursom otvoren upis za ukupno 8.864 studenta – kaže Jelena Cvejin.

Neizvesno je i da li će studenti sledeće godine plaćati uvećane školarine ili će one ostati na nivou prošlogodišnjih. Naime, to će zavisiti od ishoda pregovora između predstavnika univerzitetske zajednice i Vlade, koji su u toku. Prema poslednjim informacijama, postoji mogućnost da će država odustati od zahteva da univerziteti izdvoje 40 odsto sopstvenih prihoda u državnu kasu. Od fakulteta će se u tom slučaju tražiti da odustanu od planiranog poskupljenja školarina.

s

Kalendar upisa

Prvi upisni rok traje od 22. juna do 15. jula 2009. godine, i to:

  – prijavljivanje kandidata 22, 23. i 24. juna 2009. godine
  – polaganje prijemnih ispita 26, 27, 28. i 29. juna 2009. godine, prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi
  – upis kandidata mora biti završen najkasnije do 15. jula 2009. godine.

  
Izvor: Press
.newsAuthor a{color:#C50505;} .newsAuthor a:hover{text-decoration:underline}