Home [treninzi] European Rails Of Peace – prijava za projekat

European Rails Of Peace – prijava za projekat

58
0

 Da li želite da sa 50 vaših vršnjaka iz Bosne, Kosova, Italije i Belgije, ovoga leta proputujete Evropom i besplatno boravite u evropskim metropolama? !
Jean Monnet Center of Excellence University of Rome Tor Vergata, Glocal Forum, Cultural Association Travels and Freedom i Kontra magazin, nude vam priliku da učestvujete u projektu European Rails Of Peace koji se održava po četvrti put.

Ovaj projekat omogući će mladima iz Srbije, Bosne, Italije, Belgije i Kosova da dobiju besplatne vozne karte i obezbeđene vize za putovanje koje će započeti sredinom jula odlaskom u Rim i trajati sve do sredine avgusta. Cilj projekta je povezivanje susednih balkanskih zemalja sa vršnjacima iz Evrope, kao i ostvarivanje jednakih mogućnosti mladih iz Balkanskih zemalja sa mladima iz Evrope.

European Rails of Peace je projekat koji promoviše mir, razumevanje i mobilnost mladih iz balkanskih zemalja. Projekat je ove godine podržan od strane Youth in Action programa Evropske Unije i lokalnih i međunarodnih partnera kao što su skupštine Grada Rima, Sijene i Lauvena.  
 
Svi učesnici imaće priliku da učestvuju u tri radionice u Lauvenu, Rimu i Sieni koje organizuje Glocal Forum sa lokalnim Skupštinama pomenutih gradova.

Svi učesnici projekta dobijaju:

  • Besplatnu Global Inter-Rail
  • Besplatnu šengensku vizu koja važi mesec dana (Troškovi izdavanja vize i zdravstvenog osiguranja učesnicima će biti isplaćeni na prvom sastanku putovanja u Rimu)
  • Voznu kartu od Beograda do granice budući da Global Inter-Rail karta ne važi u zemlji prebivališta (povraćaj novca za kupuvinu ove karte biće omogućen učesnicima na osnovu računa za kupovinu karte na prvom sastanku na putovanju u Rimu) 
  • Besplatan smeštaj u Rimu, gde će se održati radionice sa svim učesnicima (datumi boravka u biće naknadno saopšteni)

Učesnici sami moraju da obezbede:

  • Zdravstveno osiguranje za Šengensku vizu koje će vredeti mesec dana
  • Troškove puta, hranu i smeštaj sem za pomenute sastanke u Rimu gde su obezbeđeni smeštaj i hrana.
  • InterRail Global Pass nije validna u zemlji prebivališta, organizator obezbeđuje kartu prilikom izlaska iz zemlje ali učesnik mora da sam obezbedi kartu za povratak, koju će uz validnu InterRail Global Pass dobiti sa popustom.
  • Sva neophodna dokumenta za pribavljanje vize  
  • Ostale individualne troškove van zvaničnog dela puta.

Da bi ste učestvovali u ovom projektu potrebno je da:

  • Da ste u mogućnosti da putujete od sredine i najmanje boravite na zvaničnom delu putovanja i radionicama u Rimu 
  • Imate između 18 i 25 godina (da do 13. jula 2008. godine ne punite 26 godina!) 
  • Pohađate srednju školu ili fakultet (učenici, studenti privatnih obrazovnih ustanova takođe mogu da konkurišu!)
  • Imate validan pasoš koji ima najmanje tri prazne strane i važi još najmanje šest meseci
  • Govorite Engleski jezik  
  • Da ste motivisani da učestvujete u multikulturalnom dijalogu koji će uključivati mlade iz Srbije, Kosova, Bosne, Italije i Belgije.  
  • Da želite da aktivno učestvujete u radionicama, debatama i radnim grupama koje ćemo organizovati a na temu multuetničkog dijaloga, stereotipa, evropskih inegracija, interkulturalnog dijaloga, regionalne saradnje.

Popunite formular i napišite CV na engleskom jeziku, i dokumenta pošaljete na email nikola@kontraweb.net do 12. juna.  

PREUZMITE FORMULAR – http://europe. inter-rail. it/ 

European Rails Of Peace do sada su podržali:  
the Stability Pact for South-Eastern Europe; the Municipality of Rome; The Municipality of Siena; The Municipality of Ancona; the Federal Ministry for European and International Affairs of Austria; the Diplomatic Academy of Vienna; the Council of Europe and The Eurail Group; Thomas Cook Publishing, The European Union, the Italian and the French Federations of Youth Hostel Associations (EUFED, AIG and FUAJ), the World Youth Student & Educational Travel Confederation; Accor, Attica Group, udruženje građana ‘’Kontra’’.

O Projektu European Rails Of Peace:  
Projekat „European Rails of Peace“, po prvi put je 2006. godine uspšeno organizovao „Glocal Forum“, nevladina organizacija iz Rima, u saradnji sa „Austrijskim ministarstvom inostranih poslova“, „Paktom za stabilnost jugoistočne Evrope“ i kancelarijom „Svetske Banke“ u Prištini. Projekat je započet 24. jula zajedničkim odlaskom učesnika sa Kosova i Srbije sa beogradske železničke stanice. U projektu je učestvovalo po 20 studenata iz Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Učesnici su prisustvovali radionici, koju je na temu mirovnih aktivnosti i mirnog rešavanja konflikata, organizovala „Diplomatic Academy“ iz Beča u saradnji sa Bečkim Univerzitetom i Skupštinom grada Beča. U Beču učesnicima su se obratili ambasador Wolte iz „Austrijskog Cantra za evropske integracije“, predstavnici „Ministarstva inostranih poslova Austrije“, Mr. Schider član gradskog veće u ime Skupštine grada Beča, amb. Lamberto Zannier, direktor „Conflict prevention Center“ u „OSCE“, i predstavnici „Pakta za stabilnost.“  
 
U okviru radionice otvoren je dijalog o stereotipima i prevazilaženju istih, naročito o stereotipima koje Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo imaju između sebe, kao zemlje koje su istorijski i kulturološki povezane. Kao zanimljivost možemo navesti da su se isti dan u Beču odvijali zvanični razgovori srpskih i kosovskih političara oko budućeg stastusa Kosova. Predstavnik Ministarstva inostanih poslova Austrije, zbog toga je naveo, da ovaj projekat i uključivanje mladih ljudi u slične projekte imaju veliki značaj, budući da političari nisu u stanju da prevaziđu političke razlike.

Domaćin svečane večere u Beču bio je Mag. Josef Hollos, šef Odeljenja za decu i omladinu pri Skupštini grada Beča, uz čiju finansijsku pomoć je odezbeđen smeštaj učesnika u Beču.  
 
Posle radionice u Beču učesnici su po sopstvenom izboru putovali Evropom, uz popuste koje im je obezbedio „Gloacl Forum“ u saradnji sa partnerima, da bi se studenti iz Srbije , Bosne i Hercegovine i Kosova ponovo sreli 5. avgusta u Rimu. Radionicu u Rimu organizovala je Skupština grada Rima, u zgradi Opštine na Campidoglio- u. Posle radionice u Rimu učesnici su nastavili svoje putovanje Evropom koje je završeno 22. avgusta.  
 
2007. godine I 2008. projekat je uspešno nastavljen i u okviru „European Rails of Peace “ priliku da putuje Evropom sa svojim vršnjacima imalo je preko 100 mladih iz Srbije, Bosnie i Hercegovine i sa Kosova.

Više informacija o projektu:  
http://europe. inter-rail. it/ 
 
Kratak youtube video sa putovanja 2006. godine http://www.youtube. com/watch? v=kbnKi5tsEuU