Home [zabavnik] Mali trikovi za bolje učenje

Mali trikovi za bolje učenje

44
0

 Kompjuter, igrice, čak i spremanje sobe im je zanimljivije od učenja. Ako je ovo opis vašeg starijeg đaka, ne brinite, nije jedini. U stvari, svi su slični.
Evo nekoliko trikova koji će pomoći da vaš đak zagreje stolicu. Objasnite mu da mu je i pola sata nekada dovoljno da bude spreman za školu.
Na vreme na spavanje

Tinejdžerima treba deset sati sna. Naučnici su dokazali da i rutinske radnje, kao što je čitanje, pisanje, sabiranje mogu da predstavljaju poteškoću ako smo neispavani. Dakle, odredite vreme za odlazak na spavanje i toga se pridržavajte.

Bez TV-a ujutru

Buka, jake boje i smenjivanje slika otežavaju buđenje mozga. Zbog toga bi najbolje bilo da pre polaska u školu dete ne gleda televiziju. Ako vam to izgleda kao nemoguća misija, pokažite da je buđenje bez TV-a sasvim moguće – sopstvenim primerom.

Ono što započnu – neka završe

Mnogo tinejdžera lako odustaje. Odustaju od treninga, kreativnih radionica, odustaju čak i od priče dok pokušavaju da vam prepričaju šta se u školi desilo, tako što razgovor naglo završavaju. Naučite ih da završe ono što su započeli. Krenite od najlakših stvari – od razgovora. Objasnite mu da priča mora da ima početak, sredinu i kraj! I objasnite im kako da ovu filozofiju primene i u ostalim sferama života.

Koncentracija

Treba da znate da je dečja koncentracija između osam i devet ujutru koncentracija na najnižem nivou. Ni vreme između 13 i 15 sati nije pogodno za učenje. Koncentracija je na najvišem nivou između 11 i 12 i između 17 i 18 časova.

Izvor: Blic