Home [njuz] Mesta za 8.322 brucoša

Mesta za 8.322 brucoša

50
0

 Novosadski univerzitet će se u javnom konkursu Prosvetnog pregleda pojaviti sa nepotpunim informacijama jer im iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje još nije stigao odgovor na predlog upisnih kvota i visinu školarina.
Uslovni tekst konkursa poslat je na štampanje, uz zadršku da se odnos broja mesta za brucoše na budžetu i samofinansiranju može promeniti, kao i da fakultetima koji su zatražili veće školarine to ne bude odobreno. – Uslovno je usvojen tekst konkursa urađenog prema predlozima koje smo mi poslali na odobrenje još početkom aprila. Bili smo primorani da to uradimo jer su nas zvali iz Ministarstva prosvete i da juče ujutro nismo poslali konkurs, naš univerzitet se ne bi našao u konkursu za brucoše u izdanju "Prosvetnog pregleda". Naravno, kod našeg konkursa je ostavljena stavka da ipak može doći do promene broja budžetskih mesta i da, na fakultetima koji su predložili povećanje školarina, iznosi budu vraćeni na prošlogodišnji nivo – objašnjava Jelena Cvejin, iz rektorata Novosadskog univerziteta.

Ono što se sigurno zna je da će Novosadski univerzitet u akademskoj 2009/10. godini upisati 7.778 brucoša na osnovne akademske i još 544 na osnovne strukovne studije, dok je na integrisane studije na tri fakulteta UNS-a raspisano 495 mesta. Na master studijama otvoreno je 3.218 mesta, na specijalističkim 517, dok je Univerzitet spreman da primi 617 diplomaca na doktorske studije.

– Ministarstvo prosvete odlučilo je da finansira 4.433 budžetska brucoša na osnovnim akademskim studijama, koliko smo mi i predložili. Pokrajina još nije odgovorila i zbog toga smo mi već gotovo mesec dana u panici. Oni određuju tačan raspored tih mesta na budžetu po fakultetima i smerovima, a imaju i poslednju reč kada je visina školarina u pitanju. Sigurno je da se predložene školarine nigde neće povećati, a moguće je da Medicinskom, Pravnom, Pedagoškom u Somboru i Građevinskom u Subotici, koji su tražili povećanje, to ne bude odobreno. Sve zavisi od daljih pregovora, ali i od toga da li je predlog broja upisanih studenata ispunio sve akreditacione kriterijume – kaže Cvejinova.

Najviše povećanje školarina je predložila uprava Medicinskog fakulteta, gde bi za godinu budući medicini i farmaceuti plaćali 180.000 umesto dosadašnjih 160.000 dinara. Samo je Fakultet tehničkih nauka odlučio da snizi cene školarina za 10 odsto na svim smerovima osim na arhitekturi. Povećanje školarina su tražili Pedagoški fakultet u Somboru za 5.000 dinara, a samofinansiranje na Građevinskom u Subotici i novosadskom Pravnom bilo bi skuplje za 6.000 dinara.

Postoji šansa da pokrajinske vlasti ne dozvole ova povećanja, ali se to se neće znati pre 10. juna. Iako je Univerzitet poslao kompletne predloge još početkom aprila, u Sekretarijatu za obrazovanje kažu da nisu imali dovoljno vremena.

– Skupštinski odbor je tražio neke promene u upisnoj politici u odnosu na ranije godine, a Senat nije odgovorio na vreme. Mi zbog njihovog kašnjenja tu tačku nismo do sada imali na dnevnom redu, a odluku ćemo doneti 9. juna, na narednoj sednici Izvršnog veća Vojvodine – kaže pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš.

Izvor: Blic