Home [njuz] Predlog o finansiranju fakulteta

Predlog o finansiranju fakulteta

45
0

 Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da će fakultetima danas biti izložen predlog radne grupe o finansiranju fakulteta posle rebalansa budžeta.
Predlogom je bilo predviđeno da javna preduzeća i institucije 40 odsto sopstvenih prihoda usmere u budžet. Senat Univerziteta u Beogradu zatražio je da se državni univerziteti izuzmu iz tog propisa. Vlada i dalje insistira na odredbi kojom će se onemogućiti da fakulteti povećaju školarine, rekao je Đelić, gostujući u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

– Potrebna je solidarnost celog budžeta prema nauci i visokom obrazovanju, tako da ćemo predložiti da za njih postoji izuzetak oko ovog principa sopstvenih prihoda, to jest da se ti sopstveni prihodi, tih 40 odsto, ne prelivaju u budžet – rekao je on.

– Uslov za to je da od tih 40 odsto 16 odsto bude ostavljeno fakultetima, ali da bude upotrebljeno ne za plate, nego isključivo za materijalne troškove – struja, voda, funkcionisanje samih fakulteta, a preostalih 24 odsto – procena je da će to iznositi nekih 1,5 milijardi dinara do kraja ove godine, da se slije u jedan budžet solidarnosti", naveo je on.

Sredstva koja se sliju u budžet solidarnosti raspoređivaće se u institucije koje su u teškom finansijskom položaju, a odluku o tome doneće zajedno Ministarstvo finansija, prosvete i nauke, kao i predstavnicii instituta i studenata.

Izvor:B92