Home [konkursi] EU konkurs – Proširite svoju viziju

EU konkurs – Proširite svoju viziju

40
0

 Opšta uprava Evropske komisije za proširenje, u saradnji sa organizacijama „Mladi novinari Evrope“ i "Café Babel" , otvorila je početkom februara konkurs za Evropsku nagradu za mlade novinare 2009, panevropsko takmičenje za mlade novinare. Ove godine Evropa proslavlja 20. godišnjicu pada gvozdene zavese i petu godišnjicu pridruživanja osam zemalja centralne i istočne Evrope, kao i Malte i Kipra. Ove godišnjice nude posebnu motivaciju za nadarene ili iskusne novinare iz cele Evrope da daju prikaz i iskažu svoje poglede na proširenje Evropske unije.

Sledeći uspeh prošlogodišnjeg takmičenja Evropska komisija nudi mogućnost većem broju mladih novinara da iskažu svoj talenat. Pored pisanih članaka objavljenih na internetu ili u štampi, takmičenje za 2009. godinu je otvoreno i za radijske novinare.

Tema svih prijavljenih radova za obe kategorije se mora odnositi na proširenje EU i/ili viziju budućnosti Evrope. Kandidati moraju biti starosti od 17 do 35 godina i moraju dolaziti iz zemlje članice EU, zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata (Zapadni Balkan i Turska).

U saopštenju se ističe da će prilikom ocene pristiglih radova nacionalni članovi žirija obratiti pažnju na novinarsko umeće u svim predanim člancima i radijskim prilozima koji se moraju odnositi na pitanja proširenja Evropske unije.

Kandidati se mogu prijaviti na učešće putem web stranice namenjene konkursu: www.EUjournalist-award.eu.

Tu se nalaze i informacije o politici proširenja EU, interesantne savete o izgrađivanju novinarske karijere, i interaktivni blog.

Pobednički članci i radijski prilozi će biti objavljeni na web stranici takmičenja, a članci će biti objavljeni i u brošuri. 35 nacionalnih pobednika Evropske nagrade za mlade novinare 2009. će krajem avgusta/početkom septembra 2009. biti pozvano na kulturološko i istorijsko putovanje u Berlin.

Glavni grad Nemačke ove godine će proslaviti 20. godišnjicu pada Berlinskog zida. Na kraju putovanja pobednici će imati mogućnost da se susretnu sa predstavnicima EU, političarima, ambasadorima i poznatim novinarima.

Konkurs je otvoren do 31. maja 2009. godine.

Izvor: Studentski svet