Home [akcija] TRIBINA POVODOM DANA EVROPE

TRIBINA POVODOM DANA EVROPE

39
0

 Valjevo
’’Evropska praksa u podsticanju nauke, kreativnosti i inovativnosti – gde smo mi?’’ Povodom Dana Evrope, Evropski pokret u Srbiji – Lokalno veće Valjevo, pod pokroviteljstvom Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Konrad Adenauer organizuje tribinu ’’Evropska praksa u podsticanju nauke, kreativnosti i inovativnosti – gde smo mi?’’ Tribina će biti održana u petak 15. maja od 14 časova u velikoj sali Skupštine grada Valjeva.

Uvodničari na tribini su:
– Birgit Singer-Carter, predstavnik Odeljenja za privredu i privrednu saradnju Ambasade Nemačke u Beogradu
– Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica
– Nataša Dragojlović, član IO GO Evropskog pokreta u Srbiji

U Evropskoj uniji 2009. godina proglašena je za “Godinu kreativnosti i inovacije”, a obeležavanje Dana Evrope 2009. odvija se pod sloganom “Imam ideju!”, kojim želimo da ukažemo na značaj kreativnosti i inovacija za lični i društveni napredak. Srbija je zemlja kojoj su potrebni kreativni i obrazovani ljudi jer su oni kapital za budućnost.

Ukoliko Srbija želi da zauzme značajno mesto među razvijenim i privredno konkurentnim zemljama Evropske unije trebalo bi da u istraživanja, inovacije i razvoj nauke i tehnologije uloži više napora, ali i finansija iz javnog i privatnog sektora.

Postoje primeri evropskih država, poput Irske, koje su ulaganjem u obrazovanje uz korišćenje fondova Evropske unije napravile značajan ekonomski razvoj.

Nas takođe tema obrazovanja, nauke, kreativnosti i inovativnosti zanima sa aspekti primenjivosti koja će doprineti privrednom i ekonomskom razvoju, ali i stvaralaštvu u svim životnim oblastima. Stvaranje obrazovanih i obučenih kadrova, podsticanje kreativnosti i stvaralaštva, neki su od retkih potencijala koje u ovoj ekonomskoj situaciji Srbiju mogu izdvojiti u okruženju i podstaći njen rast.

Nadamo se da ova tema privlači Vašu pažnju i pozivamo Vas da nam se pridružite na tribini.