Home [njuz] Na ispit samo opušteno

Na ispit samo opušteno

55
0

 Osmake u Srbiji već uveliko drma upisna groznica jer se približavaju kvalifikacioni ispiti iz matematike i srpskog jezika
Kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole u Srbiji održaće se u osnovnim školama najverovatnije posle 20. juna. Pre toga (početkom juna) biće organizovani prijemni ispiti za upis u škole za darovite, poput filoloških i matematičkih gimnazija i odeljenja, umetničkih škola…

 Konkurs za upis u srednje škole trebalo bi da se pojavi krajem aprila, a informator o upisu – najverovatnije polovinom maja, a osmaci u Srbiji već se uveliko pripremaju za predstojeći upis. Pohađaju dodatne časove, idu na pripremnu nastavu, kako bi na junskoj proveri znanja, umeća i talenta bili što bolji i kako bi se upisali u željenu školu. Shvatajući da je upis najvažniji zadatak koji je do sada bio postavljen pred njih, već uveliko ih drma trema, a najveći tremaroši su upravo odlični đaci. Uz to im roditelji stvaraju dodatnu paniku.

O tome svedoči i priča petnaestogodišnjaka iz beogradske Osnovne škole „Janko Veselinović”. Đaci Daša Nisa Krajčer, Nikolaj Velimirović i Luka Stefanović su, kažu, pred životnim ispitom. Treba da odaberu školu koja odgovara njihovim sklonostima i sposobnostima. Ali mnogo teže od toga im pada to što se plaše da ne razočaraju roditelje. Taj pritisak roditelja je, vele, najteži. To može da ih blokira na kvalifikacionom ispitu, pa da loše urade testove. Zato apeluju na svoje, ali i na sve ostale roditelje, da ne paniče i ne unose nervozu, da decu „ne pritiskaju” svojim često prevelikim očekivanjima.

Najveću tremu ima Daša, iako je odlična, najbolja u školi. Plaši se da neće imati dovoljno poena za upis u Treću beogradsku gimnaziju. Nikolaj je do sada bio odličan i vrlo dobar učenik. Tipuje na Drugu ekonomsku školu, jer želi da studira ekonomiju. Priznaje da pomalo strepi da li će uspeti da se upiše u željenu školu.

Trema najmanje muči Luku koji je uglavnom dobar i vrlo dobar đak. Kaže da je za ovakav (ne)uspeh sam kriv, jer je lenj. Najviše bi voleo da se upiše u pravno-birotehničku školu, jer mu je san da bude advokat.

Srednjoškolci koji su pre godinu-dve prošli „torturu” za upis u srednje škole sadašnjim osmacima poručuju da redovno rade i da na ispit dođu pribrani, opušteni, ispavani, kao i da tačnim i čitko ispisanim nazivima i šiframa željenih srednjih škola i smerova popune formular popularno nazvan „lista želja”.

– Kada dobiju rezultate sa kvalifikacionih ispita iz matematike i maternjeg (srpskog) jezika i saberu sve poene koje su stekli na osnovu uspeha, ispita i eventualnih republičkih takmičenja, treba dobro da procene svoje mogućnosti i usklade ih sa željama. Tada sigurno neće biti razočarani školom u koju budu primljeni – veli Miroslav Čakširan iz Inđije koji od pre dve godine u tamošnjoj srednjoj školi uči za turističkog tehničara.

Pre dve godine, prilikom konkurisanja za upis u srednju školu, za Miloša Belčevića sa Zlatibora presudna je bila blizina škole, kao i to da li se u njoj mogu steći znanja dovoljna da se položi prijemni ispit za upis na fakultet. Zato je i tipovao na smer turistički tehničar u srednjoj školi u Čajetini. Pred ispit se, ističe, treba ispavati, a na ispit ne treba ići bez vode, soka i nekih grickalica, poput čokolade, pereca… Tremarošima preporučuje da žvaću žvaku, jer to opušta.

Učenice drugog razreda Škole za dizajn tekstila u Beogradu Marija Isailović, Lana Jeremić i Milena Kecman odlučile su se za ovu školu jer su procenile da tu mogu steći znanja neophodna da bi postale traženi dizajneri tekstila i garderobe, ili, recimo, modelari odeće. Dok se, kažu, u dizajnerskoj školi uglavnom crta, slika, vaja, u njihovoj školi na pomenutim smerovima đaci se upoznaju sa celokupnim procesom proizvodnje. Diploma Škole za dizajn tekstila „otvara vrata” svih umetničkih fakulteta i viših strukovnih studija za dizajn, menadžment tekstila i umetničkih akademija za dizajn. Sve to su uglavnom one imale na umu kada su se pre dve godine upisivale u srednju školu, s tim što je Lani najvažnije bilo to da je škola prohodna i za Fakultet dramskih umetnosti, odsek režije.

Petnaestogodišnja Katarina Zlatić, učenica beogradske Filološke gimnazije, savetuje onima koji ne znaju šta bi voleli u životu da budu, da upišu gimnaziju, jer smatra da će im tako kasnije šanse za sticanje indeksa biti veće.

Izvor:Politika