Home [njuz] Pre roka diplomira 16 odsto studenata

Pre roka diplomira 16 odsto studenata

26
0

 Studiranje u Beogradu prosečno traje 7,69 godina, sa prosečnom ocenom 7,96…Efikasnost studiranja u školskoj 2007/2008. godini „za nijansu je bolja” u odnosu na prethodnu, kaže prodekan za osnovne studije Neda Bokan. Od 13.179 studenata upisanih na fakultete sa kojih su dostavljeni podaci, 25,75 odsto njih ostvarilo je 60 bodova, 13,68 odsto je imalo od 48 do 53 boda, 16,94 odsto – od 42 do 47 bodova, a 27,97 odsto studenata manje od 37 bodova. Uprkos povećanju broja potrebnih bodova sa 37 na 42, nije se promenio broj studenata koji su taj kriterijum ispunili tokom prethodne školske godine, što ne bi bio slučaj da se od akademaca zahtevao maksimum bodova. Analizom je utvrđeno da postoji i blagi porast broja onih koji su ostvarili maksimalnih 60 ESP bodova – kazala je Bokanova.
Bolji je uspeh studenata koji se školuju „o trošku države”, ali ima i primera samofinansirajućih koji su ostvarili izuzetne rezultate. Zanimljivo je da je jedan broj fakulteta ostvario znatno bolji rezultat, ali je kod drugih, uprkos izraženom trudu, rezultat izostao.
– Takvi primeri idu u prilog tezi da studiranje treba omogućiti i mladim ljudima koji u srednjoj školi nisu imali izuzetnih uspeha – zaključila je Bokanova.
Aleksandar Jović, predsednik studentskog parlamenta, rekao je da se takva činjenica može tumačiti i podstrekom studenata da na taj način dođu do budžetskog mesta, ali i dodao da uspeh u srednjoj školi, ne garantuje uspeh na fakultetu, jer se rad u tim obrazovnim ustanovama razlikuje. Jović je najavio da će na svim fakultetima biti uvedeno vrednovanje nastavnika i nastavnog programa.
Studenti najviše zameraju neravnomerno opterećenje, odnosno da tokom godine imaju mnogo obaveza koje se smatraju predispitnim, a nisu relevantni na finalnom ispitu. Bokanova je rekla da Univerzitet planira da pokrene trogodišnji projekat „unutrašnje evaluacije”, u čijoj prvoj fazi bi se Univerzitet upoznavao sa praksama i rešenjima Univerziteta van Srbije, a zatim pripremao metode za analizu svojih fakulteta, kako bi se kvalitet nastave poboljšao.

Pre roka završava 16 odsto studenata
Vladimir Marković, stručni saradnik za obrazovanje i nastavu BU, smatra da reforma napreduje. „To se vidi iz skraćenja godina studiranja, kao i porasta broja onih koji su tokom 2007/2008 svoje studije završili u roku. Sve je više akademaca koji su svoje obaveze ispunili pre roka predviđenog programom – 15,96 odsto”, izjavio je Marković.

Rezultati studenata na osnovnim akademskim studijama
Od 13.179 studenata upisanih na fakultete:
25,75 odsto ostvarilo je 60 bodova
13,68 odsto je imalo od 48 do 53 boda
16,94 odsto studenata je imalo od 42 do 47 bodova
27,97 odsto studenata manje od 37 bodova

 

Izvor:24 sata