Home [ mjuzik ] Sir Elton John nastupa u Puli

Sir Elton John nastupa u Puli

35
0

 Sir Elton John glavna je zvezda predstojećeg desetog Histria Festivala koji će se održati u julu mesecu u Pulskoj Areni. Sir Elton u Puli će nastupiti 8. jula a cena ulaznica za ovaj koncert iznosi 380 kuna za stajanje, 580 za tribune, 680 za parter, 1200 za lože i 2200 kuna za VIP.
Sir Elton Hercules John (Reginald Kenneth Dwight) engleski je pevač, kompozitor, tekstopisac i pijanista. U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri Elton John je jedan od najdominantnijih muzičkih umetnika u pop i rock muzici, posebno tokom 1970-ih godina.

Prodao je preko 200 miliona ploča, što ga čini jednim od najuspešnijih umetnika svih vremena. Ima više od pedeset Top 40 hitova, uključujući sedam uzastopnih broj 1. albuma u SAD-u, pedeset i šest Top 40 singlova, šesnaest Top 10, četiri hitova br. 2 i devet hitova br. 1. Nagrađen je sa pet nagrada Grammy i sa jednim Oscarom za filmsku muziku. Njegov uspeh je imao dubok uticaj na pop muziku pa je doprinjeo popularnosti klavira u rock and roll muzici.

Časopis “Rolling Stone”, 2004.g. proglasio ga je brojem 49 na listi 100 najvećih umetnika svih vremena. Neke od karakteristika Johnovog muzičkog talenta i rada uključuju sposobnost da brzo stvori melodije na reči tekstopisca Berniea Taupina, tu je i njegov glas, bivši bogati tenor sada bariton, zatim muzika na koje su uticala klasična i gospel muzika, osetljivi orksetarski aranžmani Paula Buckmastera i sposobnost privlačenja pažnje na pozornici, naročito tokom 1970-ih godina. Elton John je 1994.g. dobio svoje mesto u muzeju “Rock and Roll Hall of Fame” u Clevelandu, SAD, a 1998.g. britanska kraljica proglasila ga je vitezom i dodijelila mu je titulu Sir.

Od kraja 1980.-ih godina uključen je u borbu protiv AIDS-a i povezan je sa dobrotvornim udruženjima za borbu protiv AIDS-a, osobito nakon smrti svog prijatelja Ryana Whitea i Freddieja Mercuryja, prikupljajući velike količine novca i koristeći svoju popularnost za podizanje javne svesti o bolesti. Na primer, 1986.g. pridružio se Dionne Warwick, Gladys Knight i Stevieju Wonderu kako bi snimili singl "That’s What Friends Are For, a sav prihod je poklonjen američkom uduženju za istraživanje AIDS-a. Pesma je osvojila nagradu Grammy za najbolje pop izvođenje Duo ili grupa sa vokalom, kao i nagradu “Pesma godine” koju su osvojili tekstopisci Burt Bacharach i Carole Bayer Sager”. Osnovao je “Elton John AIDS Foundation” 1992.g. kao dobrotvorno udruženje za prevenciju AIDS-a, za uklanjanje predrasuda i diskriminacije AIDS-om pogođenih pojedinaca, kao i za pružanje usluga ljudima koji žive uz rizik zaraze AIDS-om.

Početkom 2006.g., Elton John je donirao na aukciji na eBayu manji od dva žarkocrvena Yamaha klavira koje je koristio na koncertima u Las Vegasu, radi podizanja javne svesti i prikupljanja sredstava za svoje udruženje. Za prikupljanje novčanih sredstava za humanitarno udruženje za borbu protiv AIDS-a, Elton John svake je godine domaćin glamuroznoga bala “White Tie & Tiara Ball” za mnoge poznate ličnosti. Na tome se balu prikupi značajna količina novčanih sredstava. Takođe, 2004.g. otvorena je i trgovina "Elton's closet" u kojoj se prodaje njegova odeća, a sredstva odlaze u humanitarnu organizaciju za borbu protiv AIDS-a.

Elton John i danas nadahnjuje muzičare, naročito Rufusa Wainwrighta, Kate Bush, Bena Foldsa, Adriana Evanas i Ryana Adamsa. Obožavatelji su i Thom Yorke (Radiohead), Billie Joe Armstrong (Green Day), Dave Mustaine (Megadeth) i Axl Rose (Guns N 'Roses). Pod njegovim velikim uticajem kroz celi svoj život je i Nobuo Uematsu, kompozitor muzike za video igru “Final Fantasy”, koji tvrdi da: "Nitko ne piše melodije poput njega." Eltonom su zaneseni i Björk, The Killers, Black Rebel Motorcycle Club, Radiohead, The Hives, Starsailor, Travis i Ray LaMontagne.

http://www.histriafestival.com

Izvor:Kontra