Home [njuz] Bez akreditacije svaki drugi fakultet

Bez akreditacije svaki drugi fakultet

75
0

 Do upisa brucoša na fakultete ostala su nepuna tri meseca, a bez akreditacije je čak svaka druga visokoškolska ustanova u Srbiji.
Iako na fakultetima kažu da nema razloga za strah i da će do početka školske godine sigurno dobiti dozvolu za rad, u Komisiji za akreditaciju savetuju buduće studente da se pre upisa raspitaju da li studijski program koji žele da upišu ispunjava sve potrebne uslove.

Od 2007. godine, kada je započeo proces akreditacije, dozvolu za rad dobilo je pet univerziteta i 40 fakulteta, što faktički znači da više od polovine visokoškolskih ustanova, tri meseca pred prijem nove generacije studenata, nije ispunilo potrebne uslove za upis. Iako moraju da pregledaju nekoliko stotina studijskih programa, u Komisiji za akreditaciju obećavaju da će stići sve da završe do kraja juna.

– Do početka nove školske godine sve će biti gotovo. Očekujemo da će četvrti ciklus biti završen do kraja maja, a peti popravni do početka jula. Do upisa budući studenti će znati koji fakultet ima dozvolu i na to bi morali da obrate pažnju. Programi koji ne budu dobili zeleno svetlo neće moći da upišu studente – kaže za „Blic“ Vera Dondar iz Komisije za akreditaciju.

Među visokoškolskim ustanovama koji su umesto akreditacije dobili akt upozorenja nalaze se Fakultet za bezbednost, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultet političkih nauka, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet umetnosti, kao i „Megatrend“. Ipak, svi oni kažu da se radi o čisto proceduralnim i administrativnim zamerkama i da maturanti mogu bez ikakvog straha da spremaju prijemni ispit. Takođe, studente koji su se ranijih godina upisali proces akreditacija ne dotiče, oni će bez problema završiti studije čak iako njihov fakultet ne dobije dozvolu za dalji rad.

– Prošle godine je za naše studije vladalo veliko interesovanje i nema razloga da tako ne bude i ove. Mi jesmo dobili upozorenje, ali zaista se radi o greškama prilikom popunjavanja formulara i to što smo koristili iste reference za profesore na osnovnim i akademskim studijama. Nema mesta panici i pozivam sve maturante koji žele da se jave jer smo počeli sa pripremama za prijemni ispit koji će se održati 29. juna – kaže za „Blic“ Vladimir Cvetković, dekan Fakulteta za bezbednost.

Ista uveravanja mogu se čuti i u ostalim visokoškolskim ustanovama, ipak nadležni savetuju studente da razmisle i o alternativama da se ne bi desilo da pred prijemni saznaju da ne mogu da upišu ono za šta su se spremali. U posebno nezavidnoj situaciji nalazi se Univerzitet umetnosti u Beogradu, koji nije dobio akreditaciju, a nema novca da uplati Komisiji kako bi saznali šta treba da izmene i dorade. Ukoliko im država ne pomogne i ne plati proces akreditacije, oni neće moći da upišu novu generaciju studenata.

Dodatni problem za buduće brucoše je što se upis na fakultet poklapa sa održavanjem Univerzijade. S obzirom na to da su fakulteti poput Ekonomskog i Elektrotehničkog tradicionalno prijemne ispite održavali na Sajmu, ove godine će morati da pronađu drugi prostor.

– Razmišljali smo da pomerimo termin i da ispit organizujemo dva-tri dana ranije, ali ni to nije izvodljivo jer se hale Sajma adaptiraju za Univerzijadu. U svakom slučaju, pomeranja prijemnog neće biti, a mesto će biti naknadno određeno – objašnjavaju u dekanatu Elektrotehničkog fakulteta.

Za razliku od maturanata koji će veći deo Univerzijade morati da propuste zbog obaveza oko upisa, njihove starije kolege će sve svoje obaveze završiti do 20. juna.

– Predavanja na svim fakultetima će biti završena do 1. juna, a ispitni rok do 20, osim na medicinskim fakultetima i Poljoprivrednom fakultetu. U septembru ili oktobru će biti organizovan još jedan ispitni rok – ističe Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete.

Počela pripremna nastava

Kao i ranijih godina, u prvu godinu upisaće se oko 35.000 studenata. Iako je upis planiran za poslednju nedelju juna, na fakultetima su počele pripreme za prijemni. Tako maturanti zainteresovani za građevinu, elektrotehniku ili stomatologiju već nekoliko meseci se intenzivno spremaju, dok na ekonomiji, Fakultetu za bezbednost ili Fakultetu političkih nauka pripreme tek kreću. Za spremanje pod nadzorom budućih profesora srednjoškolci moraju da izdvoje od 6.000 do 25.000 dinara.

Fakulteti koji su od 2007. godine do sada dobili akreditaciju

1. Elektrotehnički fakultet u Beogradu
2. Stomatološki fakultet u Beogradu
3. Pravni fakultet u Beogradu
4. Mašinski fakultet u Beogradu
5. Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu
6. Hemijski fakultet u Beogradu
7. Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu
8. Farmaceutski fakultet u Beogradu
9. Fizički fakultet u Beogradu
10. Biološki fakultet u Beogradu
11. Šumarski fakultet u Beogradu
12. Poljoprivredni fakultet u Beogradu
13. Građevinski fakultet u Beogradu
14. Fakultet organizacionih nauka u Beogradu
15. Saobraćajni fakultet u Beogradu
16. Arhitektonski fakultet u Beogradu
17. Tehnološki fakultet u Novom Sadu
18. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu
19. Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu
20. Filozofski fakultet u Novom Sadu
21. Pedagoški fakultet u Novom Sadu
22. Pravni fakultet u Novom Sadu
23. Medicinski fakultet u Nišu
24. Pravni fakultet u Nišu
25. Ekonomski fakultet u Nišu
26. Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu
27. Medicinski fakultet u Kragujevcu
28. Mašinski fakultet u Kragujevcu
29. Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu
30. Ekonomski fakultet u Kragujevcu
31. Učiteljski fakultet u Užicu
32. Građevinski fakultet u Subotici
33. Ekonomski fakultet u Subotici
34. Medicinski fakultet u Prištini
35. Prirodno-matematički fakultet u Prištini
36. Filozofski fakultet u Prištini
37. Poljoprivredni fakultet u Prištini
38. Fakultet za pravne poslovne studije u Novom Sadu (privatni)
39. Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (privatni)
40. Integrisani univerzitet u Novom Pazaru
41. Univerzitet u Beogradu
42. Univerzitet u Novom Sadu
43. Univerzitet u Nišu
44. Univerzitet „Singidunum“ (privatni)

Izvor:Blic