Home [njuz] Počelo PISA testiranje učenika

Počelo PISA testiranje učenika

40
0

 U Srbiji je počelo međunarodno PISA testiranje srednjoškolaca, koje treba da pokaže razvoj funkcionalne pismenosti kod đaka, saopštilo je Ministarstvo prosvete.  Kako je najavljeno, ministar prosvete Žarko Obradović posetiće sutra Srednju tehničku PTT školu u Beogradu kako bi poželeo učenicima dobru koncentraciju i uspeh na testiranjima.

Testiranje oko 6.500 učenika, uglavnom prvog razreda, iz 170 srednjih škola u Srbiji trajaće šest nedelja, a obaviće se i na mađarskom jeziku u onim sredinama u kojima učenici slušaju nastavu na tom jeziku kao maternjem.

Rezultati ovogodišnjeg PISA testiranja biće poznati početkom decembra 2010. godine.

Kako je ranije navedeno, u programu testiranja koji realizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) učestvovaće 67 zemalja, a pitanja će biti iz triju oblasti – čitalačke, matematičke i naučne pismenosti, s tim što će ove godine akcenat testiranja biti na razumevanju pročitanog.

PISA je najveći međunarodni program procene postignutih rezultata učenika, sa ciljem da se redovno prati kvalitet i pravednost obrazovanja, to jest da se utvrdi u kojoj meri obrazovanje u jednoj zemlji uspeva da obezbedi odgovarajuće uslove svim učenicima da razviju funkcionalnu pismenost.

Testiranje je prvi put sprovedeno 2000, a Srbija se pridružila PISA programu 2003.

Izvor:B92