Home [treninzi] Alternativni vodič i kroz prestonicu

Alternativni vodič i kroz prestonicu

38
0

 Tokom vikenda biće organizovan trodnevni seminar pod nazivom „Beograd: Drugi pogled – Inicijativa za inkluziju, razmenu znanja i nove narativne tokove“. Predavanja će biti održana u periodu od 7. do 9. marta u Centru za kulturu Stari grad. Organizatori su Inkluzivni pokret, Centar za međunarodne umetničke studije, i Centar za kulturu opštine Stari grad, uz podršku Švajcarskog programa za kulturu „ProHelvetia“ i Turističke organizacije Beograda (TOB). Prema rečima Uroša Čubrovića, izvršnog direktora Inkluzivnog pokreta, predavanja su otvorena za sve građane sa hendikepom i pripadnike marginalizovanih grupa koji žele da se upoznaju sa savremenim Beogradom.

– Ponuđena predavanja imaju za cilj da kroz odabir posebnih lokacija u gradu, ponude jedan širi pogled na vreme u kome živimo. Seminar predstavlja uvod u dalji rad u koji želimo da uključimo zainteresovane polaznike, kroz radionice, koje ćemo organizovati odmah nakon seminara. Ovim projektom omogućićemo onima koji žele, a pripadaju navedenim kategorijama, da se obuče za posao turističkog vodiča, za pet lokacija u gradu, Kalemegdan, Ušće, Staro sajmište, novobeograski blokovi i Zemun. Oni će biti alternativni vodiči kroz prestonicu – rekao je za Danas Uroš Čubrović.

On je dodao da će u saradnji sa TOB, alternativne vodiče uvrstiti u redovnu turističku ponudu Beograda. A samim tim TOB će im pružiti obuku o standardima kojih svaki vodičmora da se pridržava. Ovakva vrsta vodiča biće jedinstvena u svetu.

Cilj projekta „Beograd: drugi pogled“ jeste aktivno uključivanje pripadnika marginalizovanih društvenih i etničkih grupa u kulturni život Beograda. Takođe, projektom se pokreće javna rasprava o problemu marginalizacije i hendikepa, o kulturi hendikepa, ali i o drugačijoj percepciji kulturnog potencijala grada.