Home [njuz] Sobe za studente kao u boljim hotelima

Sobe za studente kao u boljim hotelima

60
0

 Obnovom studentskih domova „Feješ Klara“ i „23. oktobar“ u Novom Sadu više nema nijednog doma treće kategorije, a studenti tvrde da ih sobe sada podsećaju na hotele. U većini domova nameštaj je nov, uređene su zajedničke prostorije, napravljeni moderni internet centri, a postoje i teretan i sale za stoni tenis.

Pet od sadašnjih sedam studentskih domova u Novom Sadu pripada prvoj kategoriji smeštaja, a u drugu se ubrajaju samo „Slobodan Bajić“ i „Veljko Vlahović“. Kako kažu studenti koji žive u ta dva doma, njihova jedina mana su kupatila koja dele dve, odnosno četiri sobe. Ipak, dodaju, blizina fakulteta i sam Kampus i već čuvena fontana gde studentske žurke traju tokom celog proleća i jeseni, dovoljni su da se zanemare ružne zavese i čekanje na tuširanje.

– Ovo mi je treća godina u „Vlahoviću“ i mogu da kažem da je sada pristojno živeti ovde. Dobili smo nov nameštaj, čisto je i uređeno, a samo od nas zavisi da li će tako biti i dalje. Dom je odličan, ne toliko zbog smeštaja, koliko zbog položaja, jer je, uz „Bajić“, najbliži fakultetu. Jedino što zaista nedostaje je internet u sobama, jer onaj koji hvatamo iz obližnjih zgrada i kafića je preslab – priča Bojan Lazarević, student fizike iz Bačke Topole.

Studenti sami brinu o čistoći soba i kupatila, a kada žele da im rođaci ili prijatelji prespavaju nekoliko noći, dovoljno je samo da pitaju upravnika.

– Nedostaju nam samo zajedničke prostorije za zabavu i rekreaciju kakve postoje u drugim domovima. Zaista bi bilo dobro imati teretana ili sala za stoni tenis, ili možda bar pikado ili bilijar. Ipak, sada je u svakom slučaju mnogo prijatnije, a što se samih soba tiče i upotrebe kupatila, nemamo više nikakvih problema – kaže Mirela Malešević iz Sremske Mitrovice.

Kako pričaju studenti, čak ni organizovanje žurki i dovođenje gostiju ne smatraju se neobičnim. Jedini uslov je da se brine o drugim stanarima.

Slične uslove života imaju studenti u domovima prve kategorije „Živojin Ćulum“, koji je među studentima poznat kao dom „A“, novi dom „B“ i dom „Sajmište“, u koje su se dosad smeštali samo studenti sa prosekom iznad 8.50 ili čak devet.

– Obožavam to što soba ima terasu i drveće ispred, pa čim dođe lepo vreme mogu da se sunčam i da učim napolju, a redovno na njoj pijemo i kafu, jer imamo stvarno lep pogled na Dunav. Odlične su nam i zajedničke prostorije, a, iako koristim samo čitaonicu, većina stanara obožava teretanu i salu za stoni tenis – priča Jelena Cicmil, studentkinja medicine iz Sremske Mitrovice, koja već četvrtu godinu živi u domu „B“.

Kako kažu, u internet sali je često gužva, ali sve funkcioniše po principu dogovora, jer većina studenata sada ima svoj laptop.

– Već treću godinu živim u ovom domu, a kada bih rekla da nešto ne valja, lagala bih. Prijatno je kao u privatnom stanu, ali velika prednost su prijatelji koje sam ovde stekla – kaže Nataša Ristić, studentkinja hemije iz Šapca.

Milena Radmanović, studentkinja medicine, kaže da njoj jedino smetaju loše stolice u čitaonici, jer ona i njene kolege na njima provedu i po osam sati dnevno.

– Dom „B“ je zaista najbolji od svih jer ima predivne sobe, ali i veliki broj dobro opremljenih zajedničkih prostorija. Ranije sam bio u „Vlahoviću“, a kada sam se sad uselio u dom „B“ oduševio me je atelje za studente arhitekture i likovne akademije u potkrovlju – priča Mladen Marković, student prava iz Krupnja.

Obnovom nekadašnjeg muškog doma „Feješ Klara“ i ženskog „23. oktobar“ poznatijeg kao „Cesarec“ i ovi domovi se ubrajaju u domove prve kategorije, a, kako kažu studenti, sada izgledaju čak i lepše i bolje od domova na Limanu.

– Internet, kablovska i zajednička računarska učionica su odlični, a imamo i vešeraj pa možemo sami i da peremo veš. Ovde je super živeti jer nemamo nikakva ograničenja, a sobe koštaju mnogo manje privatnih stanova – priča brucoškinja astronomije Kristina Savić iz Čuruga dok uči u svojoj sobi na trećem spratu doma „23. oktobar“.

Izvor:Blic