Home [njuz] Sedam miliona evra za Tempus programe

Sedam miliona evra za Tempus programe

47
0

 Ove godine za Tempus projekte u Srbiji izdvojeno je sedam miliona evra. Konkurs otvoren do 28. aprila. Tim programima usaglašava se naše visoko obrazovanje sa evropskim.

Tempus programe, kojima se usaglašava naše visoko obrazovanje sa evropskim, finansira Evropska Unija i ove godine izdvojiće sedam miliona evra.

Najviše se ulaže u saradnju univerziteta sa privredom, reformu sistema visokog obrazovanja, studijske programe i razmenu studenata. Konkurs za te programe otvoren je do 28. aprila.

Aleksandar Jović je postdiplomac fizičke hemije i presednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, koji konkuriše za jedan od programa.

"Želimo da se studentska participacija upravljanja univerzitetom poboljša i da se studenti malo više informišu o Bolonjskom procesu i šta zapravo treba da rade kroz upravljanje na Univerzitetu", kaže Aleksandar Jović.

Niški univerzitet učestvuje u internoj kontroli kvaliteta na srpskim univerzitetima, kako bi se održali novi standardi. Iz evropskog budžeta za Bolonjski i Lisabonski proces u našoj zemlji, u proteklih osam godina uloženo je 26 miliona evra, za 101 projekat.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić objašnjava da nas, od momenta dobijanja statusa kandidata, očekuje dodatna podrška kroz takozvani "long lajfe lerning" ili "doživotno učenje", kroz Lisabonske agende koje će nam se otvoriti.

Uskoro će biti gotova i strategija nauke i tehnološkog razvoja, kako bismo dobili obrazovne profile koji su potrebni zemlji.

Program pomoći EU

Evropska unija priprema programe kako bi pomogla Srbiji da prebrodi probleme svetske ekonomske krize.

"Trudićemo se da i ubuduće adekvatan deo pomoći bude usmeren na obrazovanje kao najvažniji preduslov za razvijanje ljuskih resursa, a samim tim i ekonomsko snaženje Srbije", rekao je ambasador delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je u zajedničkim evropskim projektima do sada  učestvovalo 47 fakulteta, dok je iz grupe komplementarnih nauka učestvovalo 14 fakulteta. Dodeljeno je i 111 stipendija.

Ministarstva nauke i prosvete, i univerzitet pokrenuće od septembra novi projekat doktorskih studija, za koji će izdvojiti 260 miliona dinara, čime bi trebalo zadržati najbolje kadrove u zemlji.

Izvor:RTS