Home [njuz] Selidba studenata usred ispitnog roka

Selidba studenata usred ispitnog roka

38
0

 Na hiljade studenata Beogradskog univerziteta u nebranom je grožđu jer će morati ranije da završe nastavu, odmah zatim da polažu ispite do 20. juna, a oni koji su u Studentskom gradu u isto vreme i da se sele zbog održavanja Univerzijade. Ono što je najgore, na mnogim fakultetima niko ne zna kako će nastavu i ispitni rok završiti ranije. Dekani se hvataju za glavu i tvrde da nisu na vreme obavešteni, a iz Organizacionog komiteta Univerzijade tvrde da je Senat Univerziteta pre dve godine znao datum manifestacije i da je trebalo da se pripremi.

Oni koji ispaštaju su studenti. Prolaznost u junu biće katastrofalna.
Veselin Draganić, student prodekan Fakulteta za biologiju kaže da su studenti zatečeni promenama i da ne znaju kako da se organizuju.
– U maju nam počinje terenska nastava, koja traje do sredine juna! Kako ćemo obaviti tu nastavu, niko ne zna, jer nastava na svim fakultetima treba da se završi do 1. juna. Ispitni rok se poklapa sa vremenom selidbe iz Studentskog grada. Kako će da uče oni koji moraju da se sele – pita se Draganić.
U najvećem problemu su fakulteti koji imaju praktičnu nastavu u periodu kada treba već da je završe. Nebojša Ralević, dekan Poljoprivrednog fakulteta, upozorio je Senat Univerziteta da ne vidi način kako da završi godinu u junu kada je deo studentske prakse vezan za poljoprivredne poslove koji imaju tačne termine.
– Nas ima oko 500, imamo termine za povrtarstvo, voćarstvo, čak i za pečenje rakije! To je naša obavezna nastava kojoj moramo da prisustvujemo. O ispitima i selidbi da i ne govorimo! Neverovatno je šta nam rade – kaže Miloš Todorović, student tog fakulteta.
Veljko Mišković, student prorektor Ekonomskog fakulteta, kaže da će rukovodstvo tog fakulteta izaći u susret alternativnim ispitnim rokom, iako ta institucija nije uzrok novonastalih problema.
– Naš fakultet će izaći u susret studentima, ali nije u redu da se to tek sada saopštava. Prvo su tražili volontere, a sada nam traže i skraćenje nastave i ispitnog roka – kaže Mišković.
Neki od fakulteta su već pomerali rokove.
– Preporučeno nam je tek na sednici Senata ove nedelje da se nastava završi 1. juna, a ispiti do 20. juna. Dekani su dovedeni pred svršen čin. Sada se traži neko prihvatljivo rešenje. Univerzitet nije praktično ni učestvovao u organizaciji Univerzijade – kaže za „Blic“ Aleksandar Kostić, dekan Filozofskog fakulteta.
I na Pravnom fakultetu nisu na vreme upoznati sa novim rokovima, ali su ipak skratili junski rok jer su morali.
Nataša Ristić, iz PR službe Univerzijade, tvrdi da su članovi Senata Univerziteta dekani, članovi i organizacionog odbora te manifestacije i da su u maju 2006. znali datum takmičenja.
– Svetska organizacija FISU je u maju 2006. saopštila da će se Univerzijada održati od 1. do 12 jula. Domaći organizacioni komitet to zna. Na sednici Senata fakultetima je preporučeno da do kraja februara odrede ispitne rokove koji treba da se završe 20. juna, a ako ih nastave, da to bude posle 15. jula – kaže Ristićeva.

Mesta za 14.607 brucoša
Univerzitet u Beogradu predložiće Vladi da se u narednu školsku godinu upiše 14.607 brucoša – 8.953 na budžetu i 5.654 samofinansirajuća. Senat Univerziteta je usvojio predlog broja studenata. Konkurs će biti objavljen do početka maja. Na master studijama biće mesta za 3.381 budžetskog studenta i 3.468 samofinansirajućih studenata, na specijalističkim akademskim 125 budžetskih i 713 samofinansirajućih mesta. Za upis na doktorske studije kvota je 469 budžetskih i 1.088 samofinansirajućih.

Izvor:Blic