Home [njuz] Primena “Bolonje” pozitivno ocenjena

Primena “Bolonje” pozitivno ocenjena

37
0

 Bolonjski proces na fakultetima u Srbiji pozitivno ocenjen. Predstavnici studenata smatraju takvu ocenu nerealnom. Ni jedan student neće ostati bez smeštaja za vreme Univerzijade, obećao potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da, prema nezvaničnim izvorima, izveštaj Srbije o primeni bolonjskog procesa u poslednje dve godine, dobio u Briselu ocenu 3,8, od maksimalno predviđene ocene pet.

"To je nezvanično saznanje i ukoliko je tačno, to je dobra ocena", rekao je rektor Kovačević na sednici Senata Univerziteta Beograd.

Iako nezvanična, ocena Bolonjskog procesa koju je izneo rektor BU Branko Kovačević je nerealna, smatra vođa studentskih protesta 2008. David Bakić.

Za Internet portal RTS-a Bakić je rekao da se na Univerzitetu ne primenjuju elementarni principi bolonjskog načina studiranja, pa je tako svaka pozitivna ocena "Bolonje" neumesna.

Nacionalni izveštaj biće potvrđen na konferenciji ministara obrazovanja u Luvenu u aprilu, rečeno je na sednici, uz podsećanje da je 2007. godine na ministarskoj konferenciji u Londonu Srbija ocenjena četvorkom, a pre toga ocenom 2,2.

Studenti zbrinuti za vreme Univerzijade

Rektor BU je na Senatu takođe rekao je da oko 3.000 studenata iz Studentskog grada na Novom Beogradu do 20. juna mora da napusti svoje sobe.

Svim studentima Univerziteta u Beogradu koji će za vreme Univerzijade morati da izađu iz studentskih domova biće obezbeđen odgovarajući smeštaj, rekao je predsednik Organizacionog odbora Univerzijade i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Đelić je na sednici Senata BU rekao da se problem smeštaja rešava i da nijedan student neće ostati bez krova nad glavom za vreme Univerzijade.

Đelić je rekao da termin Univerzijade, koja će biti održana od 1. jula do 12. jula ne može biti promenjen i da bi zato fakulteti trebalo da svoje ispitne rokove prilagode i usklade sa time.

Predložio je da studenti koji učestvuju u Univerzijadi dobiju tri dodatna ESPB kredita za upis u narednu godinu studija.

Đelić naveo je da će na Univerzijadi raditi 15.000 volontera, i dodao da bi privreda Srbije od organizacije Univerzijade mogla da zaradi 2,6 milijardi dinara.

Izvor:RTS