Home [zabavnik] Pet godina “Fejsbuka” – 150 miliona korisnika

Pet godina “Fejsbuka” – 150 miliona korisnika

32
0

 Najposećeniji društveni veb sajt na svetu "Fejsbuk" dočekao je peti "rođendan" sa 150 miliona korisnika, više nego ijedan drugi slične namene na svetu.
Kada su ga tri mlada Amerikanca, februara 2004. godine, lansirala iz svoje studentske sobe, nisu ni slutili da će on ubrzo postati globalni društveni fenomen. "Fejsbuk" je pre pet godina tada 19-godišnji student Mark Cukerberg, sada glavni izvršni rukovodilac najposećenijeg društvenog veb sajta na svetu, formirao zajedno sa još dva studenta s univerziteta Harvard u američkoj saveznoj državi Masačusets – Dastinom Moskovicem i Krisom Hjuzom – kako bi mogao da kontaktira sa svojim prijateljima.

Ubrzo je "Fejsbuk" privukao i druge studente, prvo na Harvardu, a zatim i van njega, a potom i milione "fanova" u celoj zemlji, pa na kraju i u svetu.

Danas "Fejsbuk", sa sedištem u Palu Altu, u Kaliforniji, ima 800 zaposlenih i prednjači nad svojim glavnim konkurentom "MajSpejsom" povećavši posećenost u 2008. godini za 127 odsto, objavile su svetske novinske agencije.

Prema podacima časopisa "Forbs", lično bogatsvo danas 24-godišnjeg Cukerberga dostiže 1,5 milijardi dolara.