Crni Gruja i kamen mudrosti

0
SHARE

bioskop Palež, 15 -25. februar u 20.00 sati.

Žanr: komedija

Trajanje: 98 min.

 Glavne uloge:

Nenad Jezdić, Boris Milivojević, Marinko Madžgalj, Zoran Cvijanović, Nikola Kojo, Bogoljub Mitić Đoša, Duda Stojanović, Tanja Bokan, Danijela Mihajlović, Dragan – Gagi Jovanović, Petar Božović, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Dragan Bjelogrlić, Ognjen Amidžić

Scenario: Aleksandar Lazić, Rade Marković, Jovan Popović

Režija: Marko Marinković

SINOPSIS
Dok je turska imperija spremala vojni odgovor na ustanak Srba, svakodnevno su rasli konflikti oko vlasti između Karađorđa (Nikola Kojo) i narodnih prvaka. Od najveće važnosti je bilo povući prave poteze, a za to je potrebna mudrost. Uz pomoć vračare Karađorđe saznaje da, po legendi, negde u brdima postoji kamen mudrosti, od kojeg, kada tri puta udariš glavom o njega, postaneš mudriji. Zato angažuje svog rođaka Crnog Gruju (Nenad Jezdić), s pomoćnicima Čedom Veljom (Marinko Madžgalj) i Boletom (Boris Milivojević), da mu pronađe taj čudotvorni kamen. Crni Gruja nalazi kamen i, uveren da se od njega stvarno postaje mudriji, odlučuje, naravno, da napravi biznis. Kako se stvari dalje odvijaju, kamen zaista donosi mnogo koristi, ali i neočekivane obrte, što Gruji počinje da stvara velike nevolje.

O FILMU
Televizijski serijal "Crni Gruja" bio je jedan od najhrabrijih, najpoštenijih i najuspešnijih projekata srpske nezavisne televizijske produkcije u domenu igranog televizijskog programa. Ova dva izuzetno gledana i bezbroj puta reprizirana serijala stvorila su autentični TV brend "Crni Gruja" i veliki broj obožavalaca. Broj piratskih kopija je nemoguće proceniti, ali zvanično DVD izdanje prodato je u tiražu od 80.000 primeraka, što je verovatno najveći tiraž koji je neka TV serija postigla u Srbiji u ovom izdanju.
Iako je Crni Gruja imaginaran lik, on živi i radi s mnogobrojnim stvarnim i epskim likovima iz naše "slavne" istorije, koja, po dobru ili zlu, uvek izaziva veliko interesovanje domaće publike. Događaji i likovi iz "krvave" srpske prošlosti ovde su interpretirani na jedan vedar, netradicionalan, bespoštedan i, po nekima, čak neprimeren način, što je upravo osnovni šarm koncepta. Istovremeno su tematika i stil "Crnog Gruje" duboko ukorenjeni u tradicionalan srpski humoristički obrazac, koji se tipično odlikuje elementima crnog humora, apsurda i megalomanije, paralelno s izuzetnom inteligencijom, oštrinom, višeslojnošću i (dobro) skrivenom emotivnošću. Uz činjenicu da je komedija uopšte najpopularniji žanr srpske kinematografije, ovi faktori mogu (racionalno) da objasne tajnu tolike popularnosti TV serije. Međutim, najverovatnije je da svi ovi razumni razlozi nemaju toliko veze s tim, nego da se radi o nekoj totalno neobjašnjivoj čaroliji…
Poželeli smo zato da publici ponudimo još jedan veseli spektakl ovog brenda i snimimo dugometražni film. Opstanak srpske kinematografije ipak zavisi samo od domaće produkcije, a Crni Gruja, u vrtlogu stereotipnih srpskih mana i zabluda, ima poseban šarm upravo danas, kada se zaokružuje samostalna državnost naše zemlje. Jaka autorska i glumačka ekipa, verodostojni kostimi i scenografija i odlična fotografija i ton obećavaju vrhunsku zabavu i kvalitetan (doduše, kratkoročan) beg od stvarnosti, koji će nam dobro doći posle višemesečnih parlamentarnih izbora…

REČ REDITELJA
Serijal Crni Gruja, emitovan ovih godina na domaćim televizijskim kanalima, pokazao je permanentnu potrebu gledališta za nespecifičnim komičnim formama. Iako je u startu uzeo za uzor jedan od najboljih svetskih programa, naš Crni Gruja je ubrzo pokazao svoju originalnost i pun potencijal. On se pre svega odnosio na pristupačan, a s druge strane, za to vreme vrlo hrabar komentar nacionalnog arhetipa. Koristeći prave i izmaštane istorijske ličnosti, producentsko-autorski tim je, uz izvanrednu i retko viđenu do tada i od tada glumačku postavu, proizveo komediju situacije koja je ubrzo osvojila gledalište. Dve TV sezone, tj. dva serijala, dokazala su svoj kvalitet, pre svega, kod najoštrijeg arbitra – TV publike. Svojom gledanošću ostavila je iza sebe daleko ambicioznije produkcije, a potražnja za DVD izdanjima pokazala je veličinu fan-kluba serijala.
Zbog toga je logičan nastavak, ali ovog puta u bogatijoj i kvalitetnijoj formi. Crni Gruja je sazreo za film. Ovaj film (iz koga će proisteći i šest epizoda nastavka TV serijala) zadržaće sve svoje osnovne karakteristike i kvalitete, a pre svega originalnu scenarističku postavku, kao i jednu od najboljih glumačkih podela. On će u formi biti vođen zadatom filmskom dramaturgijom, koja će opet imati dovoljno linija za kasnije vođenje epizodnog obrasca. Stilski pomak će biti u kvalitetu same produkcije: eksterijerni setovi u klasičnom srpskom predelu, u najslikovitije doba godine – jesen, doneće ono što raniji Gruja nije imao – otvaranje složenijih elipsa.

LIKOVI U FILMU
Nenad Jezdić je Crni Gruja, trgovac i Karađorđev rođak. Boris Milivojević je Bole, sluga Crnog Gruje. Marinko Madžgalj je Čeda Velja, drugi sluga Crnog Gruje. Nikola Kojo nastupa u ulozi Karađorđa. Nebojša Ilić je Mladen, Karađorđev sekretar. Zoran Cvijanović je Zmago, slovenački trgovac i poslovni partner Karađorđa i Crnog Gruje. Dušanka Stojanović je baba Vidana, lokalna vračara, poluveštica. Bogoljub Mitić Đoša nastupa u ulozi deda Dragića, promućurnog seljaka na čije imanje je pao kamen mudrosti. Ognjen Amidžić – Radonja, Dragićev je pomoćnik. Dragan – Gagi Jovanović je turski general Omer, koji se prerušio u pravoslavnog sveštenika da bi ispitao prilike u ustaničkoj Srbiji, a Petar Božović nastupa u ulozi sultana. Dragan Nikolić je grof De L'Aržan, francuski izaslanik na turskom dvoru i član Divan grupe. Dragan Bjelogrlić je Fon Zilberliber, predstavnik Austrougarske monarhije na turskom dvoru i član Divan grupe. Voja Brajović je knez Srebroljubov, ruski ambasador u Istambulu i član Divan grupe. Ivan Jevtović, Mladen Samolov i Mitić su prasoni, rodonačelnici opozicionog delovanja u Srbiji.

Oficijelni sajt:

Crni Gruja i kamen mudrosti (2007)