Home [ muviz ] “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” osvojio 13 nominacija za Oskara

“Neobičan slučaj Bendžamina Batona” osvojio 13 nominacija za Oskara

121
0

 “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” osvojio je čak 13 nominacija za Oskara na upravo održanoj svečanosti u Samuel Goldwyn teatru na Beverli Hilsu. Engleski film ‘’Slumdog Millionaire’’, reditelja Danny Boyle-a, osvojio je deset nominacija, uključujući i nominaciju za najbolji film dok su ‘Mračni vitez’ i ostvarenje ‘Milk’ nominovani u po osam kategorija.

Heath Ledger je za ulogu Džokera u filmu ‘Mračni vitez’ nominovan za najbolju mušku epizodnu ulogu dok je Meryl Streep petnaesti put nominovana za nagradu za ulogu u filmu ‘Doubt’.
“Neobičan slučaj Bendžamina Batona” nominovan je u sledećim kategorijama: najbolji film, najbolja muška uloga (Bred Pit), najboja sporedna ženska uloga (Taradzi P. Henson), režija (Dejvid Fincer), najbolji adaptirani scenario (Erik Rot, Robin Svikord), najbolju fotografiju (Klaudio Miranda), montaža (Angus Val, Kirk Bakster), kostim (Zakelin Vest), šminka (Greg Kanom), scenografija (Donald Graham Bart, Viktor Zolfo), originalna muzika (Aleksandre Desplat), zvuk i specijalni efekti (Erik Barba, Edson Viliams).

Priča o čoveku koji je rodjen sa osamdesetak godina i stari unazad u filmu “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” premijerno će biti prikazana 5. februara u Sava centru. Za najbolji film nominovani su i ‘Frost/Nixon’, ‘Milk’, ‘The Reader’ i ‘Slumdog Millionaire’. Za najboljeg glumaca su nominovani Sean Penn ("Milk"), Frank Langella ("Frost/Nixon"), Mickey Rourke ("The Wrestler"), Brad Pitt ("The Curious Case of Benjamin Button") i Richard Jenkins ("The Visitor").

Filmu “Mračni vitez” prilpalo je osam nominacija u sledećim kategorijama: za najbolju sporednu mušku ulogu (Hit Ledzer), najbolju fotografiju (Vali Fister), montažu (Li Smit), scenografiju (Nejtan Krovli, Peter Lando), šminku (Dzon Kaglione Jr, Konor O’Salivan), zvuk (Ed Novik, Lora Hirsberg, Gari Rizo), montažu zvuka i vizuelne efekte.

Kate Winslet je šesti put nominovana za nagradu Oscar. Za najbolju glumicu nominovane su i Meryl Streep ("Doubt"), Melissa Leo ("Frozen River"), Anne Hathaway ("Rachel Getting Married") i Angelina Jolie ("Changeling").

Za sporednu mušku ulogu nominovani su Michael Shannon ("Revolutionary Road"), Robert Downey Jr. ("Tropic Thunder"), Josh Brolin ("Milk"), Philip Seymour Hoffman ("Doubt") i Heath Ledger (‘’Dark Knight’’).

Za sporedne ženske uloge nominovane su Viola Davis ("Doubt") , Amy Adams ("Doubt"), Taraji P. Henson ("The Curious Case of Benjamin Button"), Penélope Cruz ("Vicky Cristina Barcelona") i Marisa Tomei ("The Wrestler").

Film "WALL*E" nominovan je za pet nagrada uključujući i nominaciju za najbolji animirani film. Majk Li osvojio je nominaciju za najbolje napisani originalni scenario za film “Happy-Go-Lucky” koji će premijerno biti prikazan na predstojecem FEST-u. Za najboji strani film nominovano je nemačko ostvarenje “Slučaj Bader Majnhof” koje će takodje biti prikazano na FEST-u. Ketrin Martin nominovana je u kategoriji za najbolji kostim u filmu “Australija”.

Izvor:Kontra