Home [ knjige/tribine ] Predstavljena knjiga Baraka Obame

Predstavljena knjiga Baraka Obame

54
0

 Autobiografija novoizabranog američkog predsednika Baraka Obame „Snovi moga oca” u izdanju kuće „Evro-Giunti” predstavljena je juče na Fakultetu političkih nauka (FPN). Objavljeno 1995. godine, kada Obama nije bio političar, već uvaženi advokat i prvi Afroamerikanac na položaju glavnog urednika Harvardske pravne revije, ovo delo danas nosi renome „najiskrenije, najsmelije i najambicioznije knjige nekog američkog političara u poslednjih 50 godina”, kako ga je odredio „Gardijan”. – U svoju autobiografiju utkao je mnoge detalje koji su tokom predsedničke kampanje okretani protiv njega, kao što je koketiranje s alkoholom i drogama tokom studija – objasnio je Dobrivoje Lale Erić, urednik kuće „Evro-Giunti”.

Ipak, s podnaslovom „Priča o rasi i nasleđu”, osnovu Obamine ispovesti čini protivrečnost njegove dvostruke rasne pripadnosti, problemi s kojima se suočavao kao sin belkinje iz Kanzasa i Kenijca koji je u SAD došao kako bi studirao pravo.

– Mislim da neće zvučati patetično ako kažem da se prepoznaje njegova potreba da progovori u ime svih onih poniženih i uvređenih u američkom društvu. Ovo je Barak Obama još neopterećen raznim političkim kalkulacijama, s potrebom da svede neke račune. I ako očekujemo da će slediti stavove i ideje koje je uneo u ovu knjigu, to je već dovoljna nada za sve nas – istakao je dr Dragan Simić, profesor FPN-a.

Izvor: 24 sata