Home [njuz] Fakulteti traže državni novac da bi vratili dug studentima

Fakulteti traže državni novac da bi vratili dug studentima

49
0

 Skoro mesec dana nakon što je Vlada Srbije odlučila da iz budžeta finansira sve studente koji su ostvarili uslov od 42 i više bodova, akademcima koji su pre takve odluke uplatili školarinu iz svog džepa, novac još nije vraćen. Na jučerašnjoj sednici Saveta Univerziteta Branko Medojević, prorektor za finansije BU, rekao je da fakulteti mogu da isplate taj novac studentima, ali da će sačekati da najpre država nadoknadi novac fakultetima.

Medojević je podsetio da se slična situacija dogodila i prošle godine, da su i tada studenti upisani sa određenim popustima, ali da fakultetima novac za njihovo školovanje nikada nije isplaćen. Takođe, Medojević je dodao da je prošle godine znatno veći broj studenata po odluci Ministarstva prosvete prešao u status budžetskih, pa su fakulteti bili prinuđeni da te troškove pokriju sopstvenim sredstvima.
– Ja ću svoj predlog predstaviti na sednici Senata – kaže za „24 sata” Branko Medojević.
S druge strane, predstavnici studenata juče su se oštro usprotivili takvom predlogu i uputili apel Savetu Univerziteta, tražeći da fakulteti što pre počnu sa vraćanjem sredstava naplaćenih od studenata.
– To je nemoguće i potpuno nelogično rešenje. Mislim da se fakulteti plaše da im novac neće biti uplaćen jer ni prošle godine nisu dobili određena izdvajanja iz budžeta, i da je to razlog zbog kojeg odbijaju da vrate pare. Međutim, za razliku od prošle godine, sada na papiru postoji odluka Vlade da će platiti školovanje svim tim akademcima. To bi trebalo da im bude dovoljna garancija – kaže za „24 sata” Aleksandar Jović, predsednik Studentskog parlamenta.
Da podsetimo, studenti su tokom oktobra masovnim protestima tražili da svi koji ostvare uslov od 42 boda pređu na finansiranje iz budžeta, a ne samo 20 odsto najboljih samofinansirajućih, a predstavnici Ministarstva prosvete i finansija našli su kompromisno rešenje. Rezultat toga je odluka Vlade doneta pre nešto manje od mesec dana kojom se država obavezuje da će o trošku budžeta finansirati samo one studente koji su se našli ispod crte, a imaju 60 ESPB bodova, dok će ostali ostati samofinansirajući, ali će država platiti i njihovo školovanje s tim što neće imati pravo na dom, kredit, stipendije.

Izvor:24 sata