Home [njuz] Studentima predaju i preko interneta

Studentima predaju i preko interneta

28
0

 Tehnički fakultet u Čačku jedan je od prvih fakulteta u Srbiji koji će studentima master studija omogućiti da predavanja prate posredstvom interneta i video-konferencije. Studenti iz cele države moći će da prate predavanja u Čačku iz svojih gradova preko interneta, a predavaće im profesori sa univerziteta iz Engleske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na jednogodišnje master studije upisano je 24 diplomca iz čitave Srbije, kako predavači vole da istaknu, od Subotice do Vlasotinca. Oni će imati posebnu pogodnost da kompletnu nastavu prate posredstvom interneta, što će biti značajna olakšica za studente koji su zaposleni i dolaze iz različitih krajeva zemlje.
Nastavu izvode profesori sa univerziteta u Brajtonu, Gracu, Mariboru, Nišu, Tuzli i Kragujevcu, a za potrebu novih master studija, na čačanskom Tehničkom fakultetu opremljena je najsavremenija videokonferencijska laboratorija „E-Lab”.
– Uspostavljanjem videokonferencijskih veza sa univerzitetima u Mariboru, Gracu, Tuzli i Nišu, studenti će biti u prilici da pojedina predavanja koja će držati profesori sa tih univerziteta, slušaju uživo. Studenti i udaljeni profesori će se pri tom međusobno čuti, videti i komunicirati, kao i na klasičnim predavanjima – kaže koordinatorka master studija i profesorka na Tehničkom fakultetu Radojka Krneta.
Ona naglašava da su polaznici master studija diplomci sa najrazličitijih fakulteta, od šumarskog, preko ekonomskog i mašinskog, do fakulteta za informacione tehnologije, ali im je zajedničko to što većina njih predaje u školama.
– Elektronsko učenje je nadolazeća, zahtevana veština, koja će za nekoliko godina biti implementirana i u tradicionalno obrazovanje, tako da su studenti prepoznali važnost dodatne edukacije – ističe Krneta.
Nastavnik tehničko-informatičkog obrazovanja Mališa Stojanović iz Prokuplja nada se da će upisivanjem master studija osavremeniti i unaprediti dosadašnja znanja.
– Nova znanja i veštine ću iskoristiti kako bih inovirao nastavu i učinio je efikasnijom za svoje učenike. Drago mi je što sam deo jednog pionirskog projekta koji je organizovao moj matični fakultet – kaže Stojanović.

Školarina 80.000 dinara
Cena master studija za elektronsko učenje je 80.000 dinara za školsku godinu. Uporedo sa edukacijom studenata, i predavači na ovom smeru dodatno će se obučavati za nastavu. Profesorke Radojka Krneta i Danijela Milošević zbog toga su posetile partnerske fakultete u inostranstvu sa kojima će zajednički realizovati ovaj projekat.

Izvor:Blic