Home [njuz] Fakulteti treba da vrate novac studentima

Fakulteti treba da vrate novac studentima

40
0

 Fakulteti u Srbiji koji su već naplatili školarinu studentima koje će naredne školske godine finansirati država treba da vrate taj novac, izjavio je juče ministar prosvete Srbije Žarko Obradović. Vlada Srbije u petak je usvojila predlog ministarstava prosvete i finansija da svi studenti koji su položili sve ispite pređu na budžetsko finansiranje, dok će onima koji su prikupili 42 boda i ispunili uslov za upis naredne godine biti plaćena školarina za tekuću školsku godinu. "Ako su neki fakulteti požurili da naplate studentima, sada treba da vrate taj novac, pošto će ih država u svakom slučaju obeštetiti do poslednjeg dinara", kazao je Obradović novinarima na otvaranju manifestacije Dan Oksforda u Beogradu.

On je naglasio da novac za finansiranje budžetskih studenata i onih koji su ispunili uslov za upis godine neće biti obezbeđen probijanjem budžeta, već preraspodelom sredstava u budžetu Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete je podsetio kako fakulteti u Srbiji treba da dostave "overene" podatke o broju studenata koji su stekli uslov za upis naredne godine studija, pošto je utvrđen najveći mogući, ali ne i precizan broj tih akademaca.

Obradović je dodao da svetska ekonomska kriza neće uticati na realizaciju projekta, koji će omogućiti da svi đaci prvog razreda naredne školske godine dobiju besplatne udžbenike.

Ministarstvo prosvete će sutra svim fakultetima dostaviti dopis s vladinom odlukom o tome koje uslove studenti moraju ispuniti da bi ostali na budžetu, najavio je ministar Žarko Obradović.

Kako je Tanjugu posle sednice vlade rekao student prodekan Fakulteta političkih nauka David Bakić, studenti su zadovoljni brzinom kojom je rešen problem finansiranja akademaca.

Engleski na svim nivoima školovanja

Ministar prosvete Žarko Obradović otvorio je juče manifestaciju Dani Oksforda, na kojoj je bilo reči o novom obrazovnom sistemu učenja engleskog jezika u Srbiji. Na tom tradicionalnom, petom po redu obrazovnom skupu, koji se održava u Centru "Sava", okupilo se više od 720 profesora i stručnjaka engleskog jezika.

"U eri globalizacije, brzog protoka kapitala, ljudi i informacija, naročito u Srbiji koja velikim koracima ide u evropske integracije, učenje engleskog jezika je nezaobilazan korak", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović i dodao da 80 odsto poslodavaca traži znanje tog stranog jezika.

Obradović je kazao da je u cilju organizovanja nastave engleskog jezika na svim nivoima Ministarstvo prosvete odobrilo uvođenje stranih udžbenika i podsetio da je prošle godine 1.056 nastavnika i profesora prošlo program usavršavanja tog jezika.

Izvor: Građanski list