Home [njuz] Kontakt s marihuanom u 13. godini

Kontakt s marihuanom u 13. godini

50
0

 U više od polovine beogradskih srednjih škola pronađeni su tragovi marihuane, pokazalo je istraživanje Bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.
Istraživanje je obuhvatilo 107 škola u kojima su analizirane supstance sa školskih površina. Prvi kontakt sa marihuanom mladi imaju već sa 13 godina. Kao najčešći razlog korišćenja navode radoznalost i probleme u školi.
Snimak na kome se vidi kako učenici jedne srednje škole konzumiraju marihuanu uznemirio je roditelje i profesore. Marihuana je poslednjih godina postala lako dostupna i učenici nemaju problema da dođu do nje. 

Dileri neretko koriste školska dvorišta za prodaju narkotike i cene prilagođavaju đačkom džeparcu. Iako učenici znaju koliko su narkotici štetni, to ih ne sprečava i da ih koriste. 

"Oni ne misle da je to nešto što njih može životno da ugrozi, mladi u tom uzrastu nemaju doživljaj bliske smrti tako da oni ne razmišljaju o tome na taj način", kaže porodični terapeut Jasmina Milašinović. 

"Oni uglavnom misle, dakle generalno kada počinju, da je to nešto što mogu da kontrolišu, da njima nikad ne može da se desi da postanu zavisni od psihoaktivne supstance, da je to u vlasti njihovog karaktera i da kada kažem 'ne' onda to više neću", rekla je ona. 

Učenici, međutim, uglavnom smatraju da marihuana nije droga i da ne može da stvori zavisnost. 

"Nema nikakve dvojbe – marihuana jeste psihoaktivna supstanca. Dakle, jeste droga i to po svojim karakteristikama i u to smo u prilici da se uverimo svakodnevno", kaže psihijatar Aleksandar Vujošević. 

"Marihuana može izazvati zavisnost, kako psihičku, tako i fizičku. Marihuana po svojim posledicama može razoriti psihičko zdravlje čoveka, kako u nekoj akutnoj fazi, tako i u hroničnoj", dodaje Vujošević. 

Maloletnici su dilerima interesantni ne samo kao kupci, već i kao prodavci. Dileri ih uvlače u posao kako bi prodavali drogu svojim vršnjacima. 

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić kaže da su školska dvorišta veoma rizična mesta i da će Grad finasirati postavljanje video nadzora i obezbeđenja u što više škola u Beogradu. 

"Postoji jasna procedura da kada se dođe do određenih saznanja, ta saznanja treba automatski proslediti nadležnima, ljudima koji se u policiji bave tim problemom", rekao je Todić. 

"Naravno, školski policajci, direktori škola, bilo bi dobro da odmah po saznanju obaveste nadležne kako bi reagovali u toj situaciji, odnosno da se napravi taktička zamka da se ti ljudi uhvate na licu mesta kada taj posao rade", kaže Todić. 

Todić ističe i da se već dve godine sprovodi projekat prevencije narkomanije edukacijom kroz koji su prošle 23 hiljade učenika.

Izvor:b92