Home [njuz] Ilegalci u studentskim domovima

Ilegalci u studentskim domovima

108
0

 Mnogi studenti koji nisu uspeli da steknu uslove za dobijanje mesta u studentskim domovima kažu da to neće biti problem da do mesta ipak dođu – ilegalno. Raspodela mesta u domovima u Beogradu ove godine krenuće za nešto više od mesec dana. Ipak, iako je svaki dom dugi niz godina nezamisliv bez takozvanih ilegalaca, u Studentskom centru negiraju njihovo postojanje.

"Prodajem žensko mesto u Studenjaku, cena povoljna." "Kupujem mesto u 4. aprilu do 200 evra." To nisu mali oglasi u novinama već poruke na koje se može naići kada se šeta hodnicima studentskih domova ili se zastane ispred oglasne table na bilo kom fakultetu.

Cena kreveta zavisi od kategorije doma, ponude i potražnje, kao i od dobre volje prodavca, objašnjavaju stanari jednog studentskog doma.

"Ima ih dosta, nekada je u svakoj sobi bio po jedan ilegalac. Definitivno postoji neko ko radi za njih, ko uhvati neku vezu dobru i na taj način opstaje.

"Pa, zavisi od doma do doma. Minimalna cena je nekih 200 evra pa na više."

"Znam konkretne slučajeve da drug sa fakulteta živi privatno u Beogradu, neće da živi u domu, ima dobar prosek, prijavi se, popuni konkursnu dokumentaciju, bude u vrhu rang liste i uzme dobro mesto i za određenu svotu novca nekom proda to mesto."

Javna je tajna da se za mesto u domu studenti snalaze na različite načine i da već decenijama u njima žive i takozvani ilegalci – ljudi koji ne ispunjavaju gotovo nijedan uslov predviđen konkursom, pa čak nisu ni studenti.

Međutim u Studentskom centru Beograd ne znaju za to. Oni uveravaju građane da se to ne radi, a ukoliko se neko i usudi da ilegalno živi u domu, rizikuje da bude kažnjen.

Šef službe smeštaja Miroslav Savić za B92 kaže da postoji samo legalna zamena mesta, a i to u izuzetnim slučajevima.

"Jedina mogućnost je da dođe do zamene identiteta, pa da neko koristi vašu ličnu kartu, naime čip kartice sa slikom. Mi legalno, u želji da pomognemo studentima, dozvoljavamo samo zamene i te zamene su limitirane", kaže Savić.

"Mi dozvoljavamo jednu zamenu između domova istih kategprija pre useljenja i jednu zamenu posle useljenja. Znači, sve u želji da maksimalno pomognemo studentima", kaže on.

"Kada je u pitanju prodaja o kojoj ste vi maločas govorili, mislim da je to više spisak želja", kaže on.

Iznajmljivanje stana u Beogradu mnogi studenti sebi ne mogu da priušte, a stanarina u domu staje oko 1.000 dinara mesečno.

Međutim nisu i svi ilegalci isti. Ima onih koji u domu imaju vezu ili nekoga ko će da se za njih založi. Ostali rizikuju da jeftino žive u domu dok ih ne uhvate.

Jedan od ilegalno useljenih studenata objašnjava za B92 kako se snaći u različitim situacijama.

"Ja sam student Beogradskog univerziteta, četvrta godina, i evo već zadnje dve godine prinuđen sam bio da ilegalno boravim u domu", kaže on.

"Tu su dolazili poklanjanjem nekog prijatelja, poklanjanjem mesta na koje on konkuriše za dom, pokloni vama mesto i vi u njegovom krevetu spavate i njegov prostor koristite", objašnjava on.

"Ja sam konkretno kupio mesto od nekog dečka koga čak nisam ni poznavao za dvesta evra. Kada nas portiri u domu zaustave, lažno sam se predstavljao pošto postoje slike u kompjuterima portira, ali koje nisu toliko kvalitetne i onda nije problem da se predstavite kao neko drugi", kaže on.

Da bi se student prijavio na konkurs za mesto u domu, mora da priloži prosek primanja po članu porodice, kopiju lične karte, kao i prosek ocena. Procedura traje više od mesec dana, pa i tada nisu sigurni hoće li proći na konkursu.

Za razliku od studenta koji poštuju pravila, ilegalci bez papirologije i za samo par dana mogu da obezbede smeštaj u jednom od 14 domova u Beogradu.

Izvor:b92