Home [treninzi] Nova škola novinarstva

Nova škola novinarstva

53
0

 Fakulteti ne osposobljavaju u dovoljnoj meri mlade za novinarski posao i praksu, pa je potrebno pohađati posebne škole, poput novootvorene škole Drugi izvor. Od 3. novembra srednjoškolici, studenti i novinari sa iskustvom mogu pohađati dvomesečne kurseve novinarstva u radionici "Drugi izvor" u Beogradu. Uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), dve grupe od po 10 polaznika imaće mogućnost da se uče raznim novinarskim tehnikama pod motom "Nauči novinarski zanat ili ga usavrši".

Polaznike će obučavati Boris Dežulovic, pisac i kolumnista, Boško Jakšić, spoljnopolitički urednik Politike i njen dugogodišnji dopisnik iz inostranstva, Dragan Bujošević, urednik u NIN-u i autor i voditelj političkih emisija.

Tu će predavati i Julijana Mojsilović, dugogodišnja dopisnica agencija AP i Rojters sa Balkana, Voja Stevanović, urednik i novinar beogradskog magazina Ekonomist i Miloš Milosavljević, jedan od poznavalaca internet novinarstva u Beogradu.

Polaznicima će svoja iskustva prenositi i gostujući predavači, poznati novinari svetskih medija.

"Upoznao sam mladu novinarku koja za četiri godine studija novinarstva nije bila u redakciji niti je napisala vest", kaže Boris Dežulović objašnjavajući ideju novinarske radionice.

"Ti mladi ljudi znaju sve o teoriji medija, komunikologiji, politikologiji i slično, ali nisu naučeni da u nekoliko minuta napišu vijest o prometnoj nesreći. Da im se ispred nosa dogodi državni udar, oni bi vijest započeli Platonovim konceptom države", kaže on.

"Zato je ideja ove radionice da ih vježbom osposobi da u prvoj rečenici mora pisati tko, kada, kako i zašto je izvršio udar", kaže on.

"Za te potrebe ćemo simulirati i državne udare i krah berze i nesuvisle konferencije za novinare posle kojih se moraju tražiti dodatne, tj. prave informacije od izvora koje će onda morati potvrditi, dakako, drugi izvor", kaže Dežulović.